SPF Seniorernas i Expressen med nya siffror för det minskande respektavståndet

För pensionärer med låga och medelhöga inkomster lönar det sig allt mindre att ha arbetat. Och för en del är respektavståndet till och med negativt. Det visar nya siffror från SPF Seniorerna. ”Det är oacceptabelt. Man avviker från pensionssystemet”, säger SPF Seniorernas förbundsordföranden Eva Eriksson, till Expressen.

  • – Vi har ett pensionssystem som bygger på att man ska jobba ihop sin pension och då kan man inte ha ett garantipensionsbelopp som blir högre för dem som inte har arbetat fulltid i 40 år säger Eva.

Eva Eriksson menar att pensionssystemet inte lever upp till det politiken säger, dvs att det är arbetslinjen som gäller.
– Vi går mer och mer mot ett grundpensionssystem. Så vad är det vi vill ha? Nu får politikerna bestämma sig, säger hon till Expressen.

SPF Seniorerna har länge drivit frågan att hela pensionssystemet bör ses över och att det behöver föras in mer pengar.
– Politiken har ett ansvar att se till att de system man fattar beslut om fungerar. Gör de inte det får man se över dem. Nu undergräver man legitimiteten i pensionssystemet, poängterar Eva Eriksson.

Klicka här för att öppna Expressens artikel
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av prenumeranter)

Här är tabellen från artikeln. Den visar hur den disponibla inkomsten för en garantipensionär vs. personer med olika slutlöner förändras över tid:

Garantipensionären har inte arbetat alls. Tre exempel med olika slutlöner (2022 års penningvärde) har arbetat i 40 år på heltid, de har tjänstepension med livsvarigt uttag. * = Exemplet med slutlön 30 000 kr får för första gången en del garantipension från augusti år 2022.