SPF Seniorerna i nya samtal med regeringen om bedrägerier

Peter Sikström, generalsekreterare för SPF Seniorerna, träffade under fredagen civilminister Erik Slottner (KD) för att diskutera hur vi motverkar bedrägerier. På mötet deltog även flera andra organisationer.

  • Peter Sikström betonade att bankerna måste förmås att ta större ansvar för att öka säkerheten i sina system. Bild från fredagens möte med civilminister Erik Slottner

Peter Sikström framförde många av de krav och önskemål som SPF Seniorerna tagit upp tidigare. Bland annat att personuppgifter tas bort från nätet, att information om boendeform, civilstatus, ägande och andra uppgifter som underlättar för bedragare inte ska vara lika lättillgängliga som idag, och att bankerna förmås ta större ansvar för att öka säkerheten i sina system. 

– Förutom detta måste det också till ett bättre bemötande och omhändertagande av bedragarnas brottsoffer som inte bara blir bestulna på sina besparingar. De drabbas även av skamkänslor, ökad otrygghet och försämrad tillit till samhället som ett bedrägeri för med sig, tydliggjorde Peter Sikström. 

Övriga organisationer som deltog var Villaägarnas riksförbund, Småföretagarnas riksförbund, SKPF Pensionärerna, Stöldskyddsföreningen, PRO, Sveriges konsumenter, Brottsofferjouren Sverige och FUB.