Magra vårbudgetar från oppositionspartierna

Riksdagens fyra oppositionspartier har nu presenterat sina förslag till vårbudgetar. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson är inte imponerad, men hittar ändå några goda förslag. Läs hennes kommentarer här.

  • Eva Eriksson saknar åtgärder som kan hjälpa de seniorer som far illa i det ekonomiskt utsatta läget.

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar oppositionspartiernas vårbudgetar:

"Oppositionens skuggbudgetar innehåller inga genomgripande reformer för att seniorer ska leva med trygg ekonomi, boende, vård och omsorg.

Många seniorer far illa i det ekonomiska läge som nu råder. SPF Seniorerna har föreslagit att momsen tillfälligt slopas på nödvändiga basvaror. Jag välkomnar att Miljöpartiet föreslår just en sådan nedsättning av momsen under tre månader. Samtidigt är jag besviken att övriga oppositionspartier är tomhänta när det gäller att minska kostnaderna för seniorhushållen.

Sveriges äldre är de största användarna av hälso- och sjukvård. Jag välkomnar att Miljöpartiet föreslår att tandvård ska omfattas av samma högkostnadsskydd som all annan sjukvård, och att under innevarande år Vänsterpartiet anslår 8 miljarder till regionerna och Centerpartiet ökar de generella statsbidragen till kommunsektorn.

Det är glädjande att både Miljöpartiet och Vänsterpartiet utlovar kompensation för den orättvisa högre skatt som pensionärer födda 1957 har drabbats av och att Socialdemokraterna välkomnar om eventuella justeringar och övergångsregler föreslås. Det är också bra att Socialdemokraterna uttalar att inbetalningarna till pensionssystemet behöver öka. Det betyder att den orättvisa skatten kommer att kunna åtgärdas under året om regeringen bara lämnar ett förslag till riksdagen

Många seniorer är beroende av en prisvärd och väl fungerande kollektivtrafik. Därför välkomnar SPF Seniorerna satsningar i kollektivtrafiken. Miljöpartiet föreslår ett kollektivtrafikkort som skulle gälla i hela landet och kosta 250 kronor i månaden för pensionärer och att Vänsterpartiet förslår halverade biljettpriser i kollektivtrafiken."

Klicka här för att läsa mer om vårbudgetarna på Senioren.se

Klicka här för att öppna Socialdemokraternas vårbudget

Klicka här för att öppna Vänsterpartiets vårbudget

Klicka här för att öppna Centerpartiers vårbudget

Klicka här för att öppna Miljöpartiets vårbudget