Det finns flera metoder som kan öka pneumokockvaccinationen

SPF Seniorerna har hållit ett webbinarium för regionernas smittskyddsläkare och vaccinsamordnare om hur fler äldre ska kunna erbjudas vaccination mot pneumokocksjukdom. Syftet var att utbyta erfarenheter, dela goda exempel och utöka samarbetet mellan regionerna för att öka vaccinationerna.

  • SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson vill se ett allmänt vaccinationsprogram, och har höga förhoppningar på regeringens särskilde utredare Anders Tegnell när han i januari presenterar sina förslag.

Idag ligger genomsnittliga vaccinationstäckningsgraden för pneumokockvaccination långt under det för influensa, och det är stora skillnader i landet eftersom regionerna gör olika i hur och vem som vaccineras och kallas.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten beskrev ingående hur hans region arbetar för att öka tillgängligheten till vaccination och få hela sjukvården att engageras för att erbjuda vaccination då den ändå är i kontakt med seniorer. Företrädare från andra regioner fyllde på med föredömliga åtgärder. Det som nämndes var bland annat ordination av vaccination, vaccinera så fort tillfälle ges samt kampanj riktad till vårdpersonal, vårdgivare och massmedia.

– 98 procent av seniorerna var positivt inställd till vaccination när vi tillfrågade dem. Förutsättningarna är alltså goda att få en hög vaccinationstäckning. Viktigast vore om Sverige införde ett nationellt allmänt vaccinationsprogram. Jag har därför höga förhoppningar på regeringens särskilde utredare Anders Tegnell när han i januari presenterar sina förslag. Samtidigt visar vårt webbinarium att regionerna kan göra mycket för att öka vaccinationerna. För influensa har Europeiska smittskyddsinstitutet och Världshälsoorganisationen rekommenderat 75 procents täckning. Dit har vi en lång väg att gå när det gäller vaccination mot pneumokocksjukdom, sade SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.