Uppdaterad rapport – Så motverkar vi ofrivillig ensamhet

Rapporten presenterar fakta om ensamhet och vad SPF Seniorerna gör och vill göra för att minska ofrivillig ensamhet. Skriften kan beställas i vår webbutik eller laddas ner som pdf.

En av SPF Seniorernas viktigaste uppgifter är att skapa gemenskap och motverka ofrivillig ensamhet. Under senare år har vi intensifierat arbetet mot ofrivillig ensamhet genom en rad olika aktiviteter där målsättningen är att nå ut till personer som vi vanligtvis inte når med den ordinarie verksamheten.

SPF Seniorerna arbetar också på nationell nivå för att påverka regering, riksdag och myndigheter att genomföra åtgärder som minskar risken för ofrivillig ensamhet och isolering. På samma sätt ställer våra distrikt och föreningar krav på regionala och lokala politiker och tjänstemän, arbetar fram planer och samverkar för att främja sociala mötesplatser.

Arbetet med att minska ofrivillig ensamhet och isolering ser mycket olika ut i landet. Några kommuner och regioner har gjort stora insatser bland medborgarna medan andra saknar en plan för att komma i gång. Att minska den ofrivilliga ensamheten bland landets seniorer kan inte göras enbart genom en insats utan kräver att olika nivåer i samhället samverkar med ideella sektorn för att vi ska få bestående resultat.  

Klicka här för att öppna eller ladda ner rapporten

Klicka här för att beställa rapporten i vår webbutik