Bra besked om tredje dos, men mer måste göras för en trygg omsorg med låg smittrisk

Igår kom besked om att alla de som fyllt 80 år, de som bor i särskilt boende eller har hemtjänst eller hemsjukvård kommer att erbjudas en tredje dos vaccin för att förstärka deras skydd mot covid-19.

  • Eva Eriksson

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar:

– Det är ett efterlängtat besked om en tredje dos. Vi har sett den senaste tiden att smittan har ökat inom äldreomsorgen i Sverige och att man i flera andra länder redan börjat erbjuda en tredje dos till äldre människor. Min förhoppning är att detta ska fungera smidigt och att man kommer igång snabbt.

– Däremot kvarstår risk och otrygghet med omsorgspersonal som inte vaccinerat sig. Vi har att göra med en sjukdom som drabbar äldre hårt. Det är grundläggande att man som senior ska kunna känna sig trygg i sitt eget hem när behöver hjälp från omsorgen. Äldreomsorgen är främst till för oss, och den utförs i våra hem – inom hemtjänsten eller på ett särskilt boende.

– Ansvariga aktörer på arbetsmarknaden och i politiken har nu haft sen årsskiftet att lösa denna fråga, ändå saknas klara besked. Vår inställning är att ingen ska tvingas vaccinera sig mot sin vilja, men ingen ska heller tvingas ha personal i sitt hem och i sin närhet som medför ökad smittrisk och som man känner sig otrygg med. Vill man inte vaccinera sig ska man inte jobba med äldre, omplacering är då rimligt. Därtill måste basala hygienrutiner fungera och skyddsutrustning användas vid behov.