Eva Eriksson i Expressen om krav på e-legitimation för att få vaccinintyg

För att kunna få det kommande vaccinintyget "Gröna beviset" måste man ha e-legitimation. En papperslösning väntas först senare. "Ska man nu som vaccinerad, kunna hindras från att resa bara för att man saknar e-legitimation? Det är helt absurt" säger Eva Eriksson till Expressen.

– Inför man ett sådant här system så måste alla kunna ta del av intyget. Får inte alla det så uppstår ett A- och ett B-lag, där de som har e-legitimation ges större frihet, medan de som står utan får se sin frihet beskuren, säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, till Expressen.

– Det här måste ske nu. Det kan inte bli så att vi återigen får en grupp individer som tvingas i karantän, men nu på ett annat sätt. För gruppen 70-plussare har tagit ett stort ansvar och isolerat sig under pandemin, menar Eva Eriksson.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman svarar med en skriftlig kommentar:
”Alla, även de som inte har tillgång till en e-legitimation, ska kunna använda de gröna bevisen. Formerna för detta utarbetas just nu av myndigheten DIGG tillsammans med bland annat E-hälsomyndigheten.”

Klicka här för att läsa hela artikeln

Klicka här för att läsa mer på Senioren.se

Klicka här för att läsa det brev som SPF Seniorerna sänt till Anders Ygeman i frågan