Expressen skriver om beslutet som ger hopp om höjda pensioner

Den allmänna pensionen har sjunkit som en sten. Det är därför mycket välkommet att pensionsgruppen nu ska göra en översyn av både pensionsavgiften och överskottet i pensionssystemet, tycker SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

  • Eva Eriksson välkomnar att Pensionsgruppen tar ansvar för pensionerna idag och imorgon, och menar att det nu är avgörande att det inte stannar vid utredningar.

– Det är ett positivt första steg av Pensionsgruppen att se över pensionsavgiften och att även titta på frågan om överskottet. Det är helt grundläggande för systemets legitimitet att det lönar sig att arbeta ihop sin pension, och det gör det dessvärre inte i dag, säger Eva Eriksson i en kommentar i tidningen.

Enligt siffror från Folksam har den allmänna pensionen sjunkit från 61 procent av slutlönen till 45 procent under de 25 år som det nuvarande pensionssystemet har varit i drift. Under samma tid har den totala pensionen (inklusive tjänstepension och privat pension) fallit från 86 till 73 procent av slutlönen för en genomsnittlig pensionär. Folksam menar att det finns lösningar för att komma tillbaka till tidigare pensionsnivåer. 

Klicka här för att öppna Expressens artikel
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter)

Klicka här för att läsa Seniorens artikel om den kommande översynen av pensionsavgiften och överskottet i pensionssystemet