SPF Seniorerna i Aftonbladet och Sveriges Radio om den allt mindre effekten av att jobba längre

Att jobba ett år extra har varit ett effektivt sätt att höja sin pension. Men det gäller inte längre för låg- och medelinkomsttagare. ”Vi har varnat för de här effekterna länge. Som det ser ut nu är vi på god väg mot ett nytt folkpensionssystem”, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, till Aftonbladet.

  • – Det är ju förfärligt att man har byggt systemet så att det inte lönar sig, framförallt för medelinkomsttagare, att jobba längre, säger Eva Eriksson.

När man jobbar ett år extra blir uttagstiden av pensionen kortare. Tumregeln har hittills varit att ett års extra arbete efter 66 års ålder ger 5–6 procent högre pension. Men förutsättningarna har ändrats på grund av att hela sex av tio pensionärer nu får garantipension.
– Inkomst- och premiepensionen ökar visserligen för den som jobbar ett år extra. Men samtidigt minskar garantipensionen eftersom den trappas av ju högre inkomstgrundad pension man får, förklarar Eva Eriksson.

För de som har slutlöner upp till 38 000 kronor i månaden innebär förändringen att ett års extra arbete endast ger 3 procent högre pension. För att komma upp till 5-6 procents högre nivå måste du tjäna över 40 000 kronor i månaden.
– Det är ju förfärligt att man har byggt systemet så att det inte lönar sig, framförallt för medelinkomsttagare, att jobba längre. Ska vi ha ett system som bygger på livsinkomsten, som är långsiktigt finansiellt trovärdigt, där den allmänna pensionen ligger på en nivå så att man kan leva på den? I så fall behöver man fundera på de beslut som har tagits de senaste åren, beslut som stör de här principerna, och därefter ändra dem. Annars får man säga till svenska folket som det är: att vi inte längre har ett system med raka rör mellan inkomst och pension, säger Eva Eriksson till Aftonbladet.

Tidigare fick ungefär 30 procent av pensionärerna garantipension, mot sex av tio pensionärer idag. Bakgrunden till detta är bland annat att garantipensionen är ett inflationssäkrat bidrag som har höjts betydligt mer än inkomstpensionen.
– Att det ser ut så här är helt orimligt, säger Eva Eriksson som hoppas på att pensionsgrupps utredning ska komma fram till en lösning för att stärka den inkomstgrundade pensionen.

Så påverkas pensionen av att jobba längre:

Siffrorna avser födda 1958, har arbetat sedan 25 års ålder, arbetar heltid, har tjänstepension SAF-LO. Pensionerna jämförda vid 70 års ålder (för att alla exempel ska jämföras samma år och även den som arbetar till 69 år ska få med allt sitt intjänande).

Klicka här för att öppna Aftonbladets artikel
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningen prenumeranter)

Klicka här för att lyssna på radioinslaget i P4 Värmland