SPF Seniorerna i Expressen – Ny årskull kan åka på skattesmocka

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson menar att politikerna har misslyckats med uppgiften att synkronisera olika välfärdssystem med varandra. Det är bakgrunden till den skatteorättvisa som nu drabbar årskull 1957, och som även riskerar att drabba 59:orna.

  • Eva Eriksson uppmanar politikerna att inte sätta 59:orna i samma situation som årskull 1957.

De som är födda 1957 får vänta ett år extra på sitt förhöjda grundavdrag och förlorar tusenlappar varje månad under 2023. Många 57:or har protesterat högljutt mot detta, framför allt mot att beskedet om skatteändringen kom så sent. Men inga besked om skattelättnader eller andra kompensationer har hittills kommit från regeringen.

År 2026 riskerar de som är födda 1959 att hamna i en liknande fälla. Det vill säga att det är ett glapp på ett år mellan när man anses vara pensionär sett utifrån trygghetssystemet – och när man beskattas som pensionär.

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, menar att politikerna misslyckats med uppgiften att synkronisera olika välfärdssystem med varandra: trygghetssystem, pensionssystem och skattesystem.

– Människor måste ju kunna lita på att staten kan sköta förändringar av olika åldersgränser och kunna lita på den information som getts sedan flera år tillbaka. Man måste kunna planera sin ekonomi långsiktig. Många ramlar nu, ordagrant, mellan stolarna under ett helt år och tvingas betala en kraftigt högre skatt. Det handlar om 2 000–3 000 kronor extra i skatt – per månad, säger Eva Eriksson till Expressen. Hon uppmanar nu politikerna att inte sätta 59:orna i samma situation.

Även de som fortsätter att jobba hel- eller deltid efter uppnådd pensionsålder får betala en högre skatt jämfört med tidigare årskullar.

Klicka här för att öppna Expressens artikel
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter)