SPF Seniorerna i Aftonbladet och Expressen om den bortglömda årskullen 1957

Alla som är födda 1957 betraktas som pensionärer från 65 års ålder men tvingas betala skatt som icke-pensionärer under 2023. Beskedet kom så sent att många redan hunnit gå i pension. Idag lyfter både Aftonbladet och Expressen SPF Seniorernas skrivelse till finansministern om skatteorättvisan som drabbar årskullen.

Expressem har talat med pensionären Marie Tillas Swahn, 65, som har räknat ut att hon får cirka 30 000 kronor mindre i plånboken än beräknat under 2023.
– Jag blev förvånad och bestört, säger Marie Tillas Swahn – som nu kräver svar från politikerna.

– Det är oerhört problematiskt att man kan glömma en hel årskull på det sättet. Och att fatta beslut om sådant bara sju månader före det ska träda i kraft, det är en mycket kort framförhållning. Man bör gå tillbaka och göra om och göra rätt, rättvisa och rimlighet måste råda, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, till Aftonbladet.

Informationen om skattereglerna för årskull har förutom att den kom sent också varit närmast obefintlig. Reglerna är dessutom inte helt enkla att förstå. SPF Seniorerna har därför tagit fram en lättläst webbsida med information om hur just årskull 1957 drabbas:

Klicka här för att läsa läsa vår information om skatteorättvisan som drabbar 1957:orna

Klicka här för att hitta länk till SPF Seniorernas skrivelse

Klicka här för att öppna Expressen artikel
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter)

Aftonbladets artikel finns än så länge enbart i den tryckta tidningen.