Pensionssystemet behöver en ordentlig översyn, inte bidragsåtgärder

Garantitillägget är inte en reform av pensionssystemet utan ett fortsatt lappande-och-lagande med åtgärder som ligger utanför systemet. Hela pensionssystemet måste ses över i sin helhet. Politiken måste upphöra med att förstöra den sunda grundprincipen i systemet, nämligen individernas arbetsinsatser och inkomster under livet, menar Eva Eriksson. förbundsordförande.

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, kommenterar garantitillägget:

- Det är positivt för de många pensionärer som har en låg pension att det kan bli ett tillskott till inkomsten. På tiden är det också att någon politiker medger att det är många, minst 1 miljon av landets pensionärer, som har en svag pension.  

- Men för respektavståndet och systemets legitimitet, att arbete ska vara grunden för ens pension, är bidragsåtgärder som denna förödande. Tvärtom så minskar respektavståndet av detta nya garantitillägg. Det krävs istället breda åtgärder som tar tag i systemets grundproblem och som omfattar alla pensionärer.  

- Detta är inte en reform av pensionssystemet utan ett fortsatt lappande-och-lagande med åtgärder som ligger utanför systemet. Vi utgår ifrån att partierna, alla partier, återkommer med vad man vill med pensionssystemet, utan att blanda in bidragsåtgärder eller skatter. Hela pensionssystemet måste ses över i sin helhet.

- Politiken måste upphöra med att förstöra den sunda grundprincipen i systemet, nämligen individernas arbetsinsatser och inkomster under livet. På andra sätt än genom arbetsinkomster och kontinueriga översyner av systemet får man inte ett stabilt och långsiktigt pensionssystem.