SPF Seniorernas tabeller avslöjar sanningen om den allmänna pensionens sjunkande värde

– Detta var inte tanken. Tjänstepensionen skulle vara komplement till den stora trygga allmänna pensionen, säger Anna Eriksson, sakkunnig pensioner SPF Seniorerna, till Expressen.

  • – Tjänstepensionen är inte en längre ett komplement som det var sagt, utan helt avgörande för att man ska kunna klara sig, säger Anna Eriksson.

Den allmänna pensionen sjunker i värde för varje årskull som lämnar arbetslivet. Riktåldrarna stämmer inte längre utan den behövliga pensionsåldern är nu markant högre. Löntagare måste allt mer luta sig mot tjänstepensioner och privat sparande.

– Politikerna har valt ett system där medellivslängden styr. Men då ökar också kraven på att jobba längre. Det är bra för de som kan, men alla kan inte det, säger Anna Eriksson till Expressen.

Dessutom har inte politikerna kopplat ihop hur länge man bör jobba med de andra skydden, menar Anna. Har du inte a-kassa till 68 så måste du gå i pension vid 65 oavsett om du vill eller ej. De här gränserna borde höjts till 68 redan för ett par år sedan.

Tabeller som SPF Seniorerna tagit fram visar hur den allmänna pensionen sjunker i värde för varje kull som lämnar arbetslivet. För de som är födda 1975 kan den komma att ligga under 40 procent. Uträkningarna visar också vilken ålder man kan vänta sig gå i pension för att nå önskad storlek på den allmänna pensionen. Ofta handlar det om flera år efter ens riktålder.

Klicka här för att se tabellerna

Klicka här för att öppna Expressens artikel
(Artikeln i sin helhet kan endast läsas av tidningens prenumeranter)