Fredrik von Platen i HSB:s tidning om pensionärer som inte kan flytta trots att de vill

Fredrik von Platen, sakkunnig bostäder hos SPF Seniorerna, berättar i en lång artikel i HSB:s tidning om hur pensionärer hindras att flytta från sina villor pga regler och krav.

  • Fredrik von Platen, sakkunnig bostäder SPF Seniorerna.

Fredrik von Platen säger till HSB att Finansinspektionens beslut om amorterings­krav och en skuldkvot på minst 4,5 (hushåll som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt ska amortera ytterligare 1 procent per år) var spiken i kistan för de senio­rer som behöver låna till sitt boende.

– Amorteringskravet kom ju till för att unga inte skulle äventyra sin ekonomi. Det borde vara självklart att undanta se­niorer som vill låna till sin kanske sista egna bostad. Att som pensionär tvingas amortera på ett lån innebär i praktiken att man sparar till sina 40-50-åriga barn, säger han.
– Dessutom är kalkylräntorna på cirka 7 procent vansinniga i ljuset av att 10-årsräntan på ett lån ligger på cirka 2,5 procent. I sina kalkyler förutsätter bankerna också att pensionärerna har bil och dagstidningar, vilket i många fall inte stämmer. Många gånger tittar bankerna inte heller på värdet av befintlig bostad, sommarhus, skog eller annan förmö­genhet, säger Fredrik och fortsätter:
– De regler och krav staten ålagt bankerna de senaste åren har försvagat seniorers ställning på bolånemarkna­den. Inkomstnivå, amorteringskrav och skuldkvotstak samt kalkylräntor styr i hög grad möjligheten till bostadslån, medan låg belåningsgrad, bostadens värde eller tillgång till en extra ekono­misk säkerhet inte behöver spela någon roll. Positivt är dock att ränteavgiften på uppskjuten reavinstskatt tas bort 2021. Då slipper man ta banklån för att betala skatt.

Läs mer i SPF Seniorernas rapport "Det saknas rimliga bolånealternativ för seniorer" (juni 2020)

Klicka här för att öppna rapporten

Klicka här för att öppna en utskriftsvänlig version