Framförhållning viktigt för att undvika brist på dina läkemedel

Problem med tillverkningen, brist på aktiva ämnen, ökad efterfrågan, eller att företaget beslutat sluta sälja läkemedlet. Det är några anledningar till att läkemedelsföretag inte kan förse apoteken med en del läkemedel.

  • – Det är viktigt att se till att alltid ha minst en månads förbrukning hemma säger Thony Björk, sakkunnig i läkemedelsfrågor hos SPF Seniorerna.

Läkemedelsanvändare märker ofta av bristen på läkemedel först när medicinen ska hämtas ut på apoteket, och är restnoterat. Ibland fylls lagret på snabbt, men inte alltid. En del mediciner har tyvärr en långvarig bristsituation. Vilka dessa är kan variera över tid. Vid långvarig brist blir det mer allvarligt och man måste försöka få ett alternativt läkemedel förskrivet. 

Se till att ha framförhållning!

– Det är viktigt att se till att alltid ha minst en månads förbrukning hemma. Efter 60 dagar sedan förra uttaget kan man hämta ut på sitt apotek igen eller beställa via e-handel för hemleverans. Om det då visar sig att det är en långvarig brist så skall man kontakta sin läkare eller sin vårdcentral så att ett alternativ kan förskrivas, säger Thony Björk, sakkunnig i läkemedelsfrågor hos SPF Seniorerna.

På Läkemedelsverkets hemsida lakemedelsverket.se finns mer information om brister på läkemedel. Där kan man söka på produktens namn eller på den aktiva substansen namn och få information om det är en brist just nu eller en kommande brist. På FASS-hemsida fass.se kan man även söka på vilka apotek som har ett visst läkemedel i lager.