Tips till seniorer i coronatider: näthandel

Informationen togs fram när situationen såg annorlunda ut, men många av tipsen är fortfarande användbara. Det är många som har upptäckt hur praktiskt det är att handla via nätet under pandemin. Inte minst gäller det när man ska storhandla. Här skriver vi om var du kan hitta butiker som erbjuder hemleveranser av t.ex. mat och medicin.

Lär dig att handla på nätet 

Om du aldrig har handlat på nätet tidigare och behöver skaffa dig grundläggande kunskaper så har Pricerunner tagit fram en utförlig guide om hur det går till. I den hittar du information om vad du behöver för att handla online, och 5 enkla steg som berättar hur du går tillväga.
Klicka här för att lära dig att handla på nätet

Betalning av internetköp

När du handlar på internet kan du betala på olika sätt. Kolla upp vilka betalningsalternativ som finns och vad de innebär innan du bestämmer dig för vilket betalningssätt som passar dig bäst. Observera att betalningsalternativen kan skilja sig åt mellan olika nätbutiker. Du kan oftast betala med ditt bankkort. Det är också vanligt att kunna betala genom olika betaltjänster som t.ex. Swish och Klarna (Om du betalar med Klarna så tänk på att betala i tid, annars tillkommer det påminnelseavgift).
Klicka här för att läsa information från Konsumentverket om olika betalningsalternativ på internet och vad de innebär 

Handla mat på nätet

Alla stora matkedjor har näthandel, det finns möjlighet till hemleverans eller att hämta i butik.

Om du inte har beställt mat via nätet tidigare kan Icas film där de visar hur man går till väga vara till hjälp.
Klicka här för att se instruktionsfilmen från ICA

Matspar.se är en tjänst som jämför priser på mat online. De har samlat alla matbutikernas produkter på ett och samma ställe och du kan själv bygga ihop en inköpslista för att sedan se vart det blir billigast att handla maten med hemleverans, inklusive frakt.
Klicka här för att komma till matspar.se

Bor du på en ort där det inte finns hemleverans? Ta kontakt med din butik och fråga om det går att hitta en lösning. Exempelvis att du mailar eller ringer in din handlingslista och sedan får hämta varorna utanför butiken.

Många restauranger har under pandemin börjat att erbjuda hemkörning eller avhämtning av måltider. Information och kontaktuppgifter finns ofta på restaurangernas webbsidor.

Handla medicin på nätet

Alla apotekskedjor erbjuder näthandel, till exempel Apoteket, Apoteket Hjärtat och Kronans apotek. Det finns också ett apotek som specialiserat sig på näthandel som heter Apotea.

Du kan även beställa dina receptläkemedel på nätet för hemleverans. Då krävs att man har e-legitimation. 
Klicka här för att läsa Seniorens artikel om olika sätt att få hem din medicin utan att besöka apoteket

Exempel på annan näthandel

Det mesta kan inhandlas på nätet: allt från böcker och kläder till möbler och loppis. Ta en titt på exempelvis Adlibris för böcker eller Tradera för (ofta) begagnade prylar.