Säkra äldres rätt till god vård och omsorg

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har nu svarat på regionernas redovisning med anledning av IVO:s beslut om krav på åtgärder på särskilda boenden för äldre. IVO går vidare med beslut mot kommuner och privata utförare i 55 kommuner.

  • – Jag kommer att arbeta oförtrutet för att de vackra ord som fälls om äldre, och om personalen i vård och omsorg, följs av rejäla förbättringar säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

Kommunerna och de privata utförarna ska redovisa åtgärder mot de brister som IVO tar upp senast den 15 mars.

IVO tar upp brister i bemanning, särskilt sjuksköterskor och omvårdnadspersonal, tillgång till medicinsk utrustning, dokumentation och journalföring. IVO konstaterar att bristerna medfört att det varit svårare att sätta in vak när en patient varit döende, samt inneburit risk för patienters säkerhet och skador av vården

Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna, kommenterar:

– Det är skakande att sköra äldre på särskilda boenden dött i ensamhet på grund av personalbrist eller planeringsproblem. Har vi sjunkit så lågt i Sverige? Alla har rätt till vård utifrån sina individuella behov. Alla! Även äldre. Att det ens ska behöva sägas är en förlust för principen om likvärdig vård – grundläggande i varje välfärdssamhälle. Jag kommer att arbeta oförtrutet för att de vackra ord som fälls om äldre, och om personalen i vård och omsorg, följs av rejäla förbättringar - Svensk äldreomsorg behöver ett systemskifte. Sveriges äldre har förtjänat det.

Klicka här för att läsa mer

Här kan du ta del av alla IVO:s kommungranskningar