Tips till seniorer i coronatider: digitala aktiviteter

Tipsen nedan togs fram när situationen såg annorlunda ut. Vi kan nu träffas fysiskt om vi håller avstånd och följer de allmänna rekommendationerna. Men fortsätt gärna också att ringa, skicka telefonmeddelanden och kommunicera via internet.

Bli mer digital
När man ska minska sina sociala kontakter är det extra viktigt att kunna använda sig av olika internetverktyg för att kunna hålla kontakten med andra och sköta viktiga ärenden.

• SPF Seniorerna genomför ofta möten med hjälp av det digitala verktyget Zoom.
Klicka här för att öppna vår snabbguide för Zoom

• I Seniorsurfarna på SVT Play drillas fyra kända svenskar i digitala färdigheter. Även om du inte vill bli mer digital så är det roligt att se deras problem och diskussioner.
Klicka här för att hitta alla avsnitt

• Internetstiftelsen har brutit ned programmen till 12 korta filmer, Seniorsurfarskolan. Klicka här för att se dessa på Internetsstiftelsens Youtubekanal

• Digitala jag" är en utbildning i digital vardagskunskap. Klicka på länken och välj till exempel Kommunicera digitalt. Följ instruktionerna! https://www.digitalajag.se/

• Nordea har tagit fram filmer som visar hur man använder BankID och Swish. Filmerna riktar sig till de som redan har tjänsterna, men behöver stöd för att använda verktygen.
Klicka här för att se filmen om BankID 
Klicka här för att se filmen om Swish

Underhållning, vetenskap, kultur och historia

• Många museer runt om i världen har virtuella visningar. En av dessa är Moderna Museet i Stockholm. 
Klicka här för information om vilka svenska muséer du kan besöka digitalt
Klicka här för att läsa mer om Moderna Museets soffvisningar  
Och klicka här för att komma till Expressens tips om berömda museer du kan besöka från soffan

• När du inte kan besöka konserter och teatrar så kommer scenerna hem till dig. Många artister och scener runt om i landet livestreamar nu musik, teater och underhållning. Här är några exempel:
Klicka här för att se musik från Europas konserthus (livestream facebook)
Klicka här för att se föreställningar från Kungliga Operan
Klicka här för att se föreställningar från Dramaten 

• Vill du lära dig att fotografera som ett proffs? Fotografiska Stockholm bjuder på 10 avsnitt av deras fotokurs online.
Klicka här för att titta på fotokursfilmerna

• Det finns kostnadsfria play-tjänster som SVT Play för underhållning, nyheter, filmer, serier och dokumentärer. Även andra TV-kanaler har kostnadsfria playtjänster, i vissa fall kan de kräva en registrering med emailadress.

• Om du är intresserad av djur och natur så kolla in sidan explore.org
Det är en webbsida med lite drygt 90 webkameror som övervakar natur och djurliv i direktsändning. Sidan kan vara lite trög att öppna upp, men när du kommer in finns det massor att se.

• I Öppet arkiv erbjuder SVT ett gediget utbud av program handplockade ur vår svenska tv-historia. https://www.oppetarkiv.se/

• Det finns även betaltjänster för serier, filmer och dokumentärer såsom Netflix, HBO, Cmore och Viaplay. De kan ofta användas på flera enheter samtidigt beroende på vilken typ av abonnemang man har.

• Poddar är inspelade radioprogram som du kan lyssna på direkt via webben eller ladda hem och lyssna på när det passar dig.
Lyssna på podcast: Klicka här för en introduktion – en hemsida om att lyssna på poddar

• Seniorpodden är förbundets egen podd som tar upp ämnen som intresserar våra medlemmar. Klicka här för att lyssna på den

• Sveriges Radio har ett stort utbud av poddar inom alla möjliga områden som politik, djur och natur, vetenskap, dokumentärer, underhållning och mycket mer. https://sverigesradio.se/program

• Biblioteken har även utlåning av ljudböcker och e-böcker och kostar inget. Besök ditt biblioteks hemsida för mer information och utbud och hur du går tillväga. Det finns även ett flertal betaltjänster för ljudböcker såsom Bookbeat, Storytel och Nextory. Om du inte har lyssnat på ljudböcker tidigare så finns det en guide för nybörjare med många tips. Klicka här för att komma till guiden om ljudböcker

• Många tjänster för både ljudböcker, tidningsmagasin (Readly) och streaming av filmer/serier har gratis prova-på-perioder, ofta 14-30 dagar. Erbjudanden om prova-på hittar du vanligtvis på respektive tjänsts hemsida.

• Korsord, suduko, quiz och pussel finns det mycket av helt gratis på webben. Skriv till exempel "korsord" i din webbläsare så får du förslag på sidor. Vissa kan du lösa direkt på skärmen och andra kan du skriva ut.

Social gemenskap på nätet
• Via sociala medier, exempelvis Facebook och Instagram, kan du hålla kontakt med vänner och familj och även stifta nya bekantskaper. På Facebook finns speciella sidor och grupper för alla möjliga intressen där du kan diskutera och få tips av andra som har samma intresse som du. Det finns till exempel Facebook-grupper med pysselidéer, odlingsråd och boktips.

• Videosamtal och digitala möten är också ett alternativ. Det passar lika bra för enskilda som vill ha kaffestund med en bekant eller för mindre samtal i grupp. Leta upp din kontakt i mobilens kontaktlista och välj video/Facetime. För digitala möten med flera deltagare finns det flera kostnadsfria appar som du kan använda: Facebooks Messenger, Skype, WhatsApp och Viber är några exempel.
Klicka här för att öppna studieförbundet Vuxenskolans manual för WhatsApp
Klicka här för att se praktiska råd och tips från SPF Seniorerna Syrenen om hur du genomför en digitalfika 

• SPF Seniorerna har startat en Facebook-grupp för seniorer som vill samtala över nätet, om allt mellan himmel och jord. Klicka här för att komma till gruppen

• Håll även utkik efter råd och tips på vår vanliga och öppna Facebook-sida: https://www.facebook.com/spfseniorernasverige/

• Svenska Lottakåren har en digital fikastund på måndagar kl 11.00 för 70-plussare via verktyget Zoom.
Klicka här för att läsa om hur du deltar

• Det finns många spelappar där du spelar tillsammans med andra eller på egen hand. En välkänd är Wordfeud där du spelar det klassiska Alfapet. Det finns även appar för frågsport som Vem vet mest, Quizkampen och Primtime för att nämna några.

Gillar du att vara ute i naturen så ska du spana in Orienteringsförbundets nya projekt Hittaut där du letar checkpoints med hjälp av karta eller app.
Här kan du läsa mer om Hittaut samt se om projektet finns i ditt område

• Bridge är populärt även på nätet och det finns både kostnadsfria sidor och betaltjänster.

• Bland Seniorens kontaktannonser kan man hitta någon att prata med vid behov. Klicka här för att komma till kontaktannonserna

Appar hittar du i Google Play eller App Store

Har du fler tips på vad man kan göra hemma – hör av dig till oss!

Hör av dig till SPF Seniorernas förbundskansli med era bästa tips på vad man som enskild kan göra på hemmafronten i detta läge för att minska ensamhet och för att hålla igång, så sprider vi dessa vidare i organisationen.
08-692 32 50 eller info@spfseniorerna.se