Julsenap med sting

Denna senap är stark och den är ett måste i vår familj! Satsen här räcker till oss och till våra två barns familjer. Den går jättefort att göra och är en bra julklapp i sista sekunden.

Blanda i en tjockbottnad kastrull 2,5 dl tjock grädde, 2,5 dl senapspulver
(= en stor burk Colman’s senapspulver) och drygt 1,5 dl socker. 

Låt detta koka upp och rör hela tiden, för det bränns lätt vid. 

Tag kastrullen av plattan när det bubblar och rör i 1 msk konjak. 

Häll upp på burkar, senapen tjocknar sedan. 

Birgitta Jonsson


Läs vidare om senap!
Många av oss minns Colman’s senap från yngre dagar – och den lever fortfarande i högsta grad! Som pulver och som ”blöt” senap. Att den har funnits sedan 1814 då Jeremiah James Colman från Norwich i Norfolk (östra England) startade sin senapstillverkning säger väl allt. Där sker den än, i nära samarbete med lokala odlare, berättar matvaruföretaget Arvid Nordquist på sin webbsajt. Surfa till www.arvidnordquist.se/smaka/. En bit ner på sajten hittar du vidare läsning och tips om senap, recept och andra läckerheter! /Red.