Bekämpa ålderismen

  • Medförfattaren Ingrid Kinne Lindgren. Foto: SPF Seniorerna

Vad är ålderism, hur ser den ut, varför är den särskilt utbredd i Sverige och vad kan vi göra åt den? Det är några av frågorna som besvaras i Barbro Westerholms och Ingrid Kinne Lindgrens bok Bort med ålderismen – så får vi ett Sverige för alla åldrar. Den utges av SPF Seniorerna, där Barbro var sakkunnig i seniorfrågor

Ålderismen är allmänt förekommande i det svenska samhället, människor behandlas sämre enbart på grund av sin ålder. Men ålderismen är ofta osynlig, och ifrågasätts sällan. Trots att vi har en lag mot åldersdiskriminering och trots att ålderismen har allvarliga konsekvenser för människors hälsa och välbefinnande samtidigt som den kostar samhället stora summor.

Genom intervjuer med experter, forskare och politiker sätter Barbro Westerholm och Ingrid Kinne Lindgren fingret på vad ålderism egentligen är och hur diskrimineringen av äldre tar sig uttryck. De väcker frågor som:

- Vilka stereotyper förekommer kring äldre och är vi ens medvetna om dem?

- Varför är Sverige bland de sämre länderna i världen när det gäller diskriminering av äldre?

- Hur är synen på seniorer i exempelvis media, forskning, vård och omsorg, politik, lagstiftning och som arbetskraft?

- Och den viktigaste frågan: vad behöver vi göra för att Sverige ska bli ett mer åldersvänligt land?

Peter Sikström, generalsekreterare SPF Seniorerna:

– Boken är en ögonöppnare för alla som inte förstått hur utbredd och omfattande ålderismen är i vårt samhälle, och en inspirationskälla för alla som vill engagera sig i frågan och föra Barbros viktiga arbete vidare. Det är min förhoppning att många människor, i olika åldrar och i olika delar av vårt samhälle, vill läsa boken och på det viset öka kunskapen om vad ålderism är för att vi tillsammans ska kunna motverka den.

– /Jag hoppas/ som medförfattare att boken kan bidra till det Barbro Westerholm så intensivt strävade efter, att få alla och envar att tänka till och efter bästa förmåga bidra till ett Sverige för alla åldrar, säger Ingrid Kinne Lindgren.

Några av dem som medverkar i boken är seniore debattören John Mellkvist, moderata äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje, medieentreprenören Amelia Adamo, seniorforskaren Ingmar Skoog, geriatrikprofessorn Yngve Gustafson och SVT:s programdirektör Jan Helin.

Redigering: Bengt Magnusson