Två boktips

Björn Fjaestad tipsar om två läsvärda böcker

Vänsterdocenten
Torbjörn Tännsjö
Fri Tanke förlag 2017

Alla instämmer inte i Torbjörn Tännsjös filosofiska teorier och politiska åsikter. Ja, antagligen ganska få. Det hindrar inte att den 71-åriga Tännsjö skrivit en högst läsvärd och delvis dråplig självbiografi om sitt arbetsliv som filosofiprofessor och om sina politiska aktiviteter i vpk/v.

Vi som upplevde 1968-rörelsen utifrån eller inifrån och som var studenter i Stock-holm på 1960-talet känner igen mycket av det som Torbjörn Tännsjö berättar, även om han har ett annat perspektiv än de flesta. Han är dock på intet sätt styv i korken, utan erkänner villigt att han haft fel i ett antal avseenden.

Tivoli
P C Jersild
Albert Bonniers förlag 2017

En underbart rolig – men samtidigt djupt allvarsam – skröna av den folkkäre och nyss 83 år fyllda P C Jersild. Handlingen utspelas några årtionden in i framtiden på ett äldreboende som byggts där Tivoli Gröna Lund stod fram till sin konkurs. De kinesiska ägarna döper anläggningen till "De lycksaliga trädgårdarna", men under den högteknologiska ytan döljer sig eskapader av vitt skilda slag.

Som läsare har man ett konstant leende på läpparna, trots att boken inte bara handlar om allvarliga saker, utan kanske också är en skiss över en möjlig framtid.

Björn Fjæstad