Studio 65

Mycket medianytt för äldre i TV och radio

  • Anders Palmgren och Kattis Ahlström programleder UR:s Studio 65 och Ingmar Skoog är expert och bisittare. Foto Haben Solomon, UR.

UR:s nya Studio 65 är en satsning för att nå ut till äldre tittare med ett engagerande innehåll och frågor som är relevanta när man fyllt 65.

Anders Palmgren och Kattis Ahlström leder och äldreforskaren Ingmar Skoog, (välkänd i SPF-kretsar) är expert och bisittare, livshistorier blandas med råd, forskning och inspiration för ett bra liv efter 65 år.

– Vi får höra nya sidor av kända personer och diskutera ämnen de inte brukar prata om. En sak som slår mig med dessa program är hur intressant det är att höra människor som har erfarenhet av ett helt liv. Ibland sitter man bara där och lyssnar och njuter, säger Ingmar Skoog.
 
Skratt och allvar
Premiär för Studio 65 var den 25 januari i Kunskapskanalen; programmet sänds även i SVT2 på torsdagar klockan 19.30 och kan även streamas på UR Play.

I samtal som spänner mellan skratt och djupaste allvar bjuds det på gästernas egna upplevelser och fakta om livet som äldre. Bland annat pratar Leif GW Persson om vikten av att bibehålla en bra relation till sina barnbarn. Den eviga Amelia Adamo visar att 70 är det nya 50. Andra gäster är Krister Henriksson, Carl Jan Granqvist och Lasse Åberg. Nya avsnitt släpps varje vecka.

Behöver inte ”tas om hand”
– Trots att det finns så många äldre syns vi inte på det sättet vi själva vill. Vi får oftast mer synlighet när det blir problem och när någon ska tas hand om. Sanningen är att de allra flesta inte behöver ”tas hand om”! Vi behöver skapa en attitydförändring mot äldre, minska dagens generalisering och det hoppas vi kunna bidra med i Studio 65 med relevanta diskussioner i ämnet, säger Amelia Adamo.

Ni Drakenmedlemmar har väl märkt att vi äldre är jättepoppis i media nuförtiden? Ta bara SVT:s Hotell Romantik, det lätt(för)klädda sexfrosseriet med förhoppningsfulla partners på ett schweiziskt pang. Pang på, bara, liksom!

Ett annat sätt att roa och informera sig är att lyssna på en podd (egentligen podcast), dvs ”radio via Internet”. Finns hur mycket som helst att hitta ”där ute”. Inte trodde jag att jag frivilligt skulle lyssna till Mona Sahlin, men när hon nu tillsammans med min favorit Helena von Zweigbergk samtalar om livet och mognaden i podden som bär deras namn har jag ändrat inställning. Ge damerna en chans, det låter riktigt bra: surfa in på www.radioplay.se och ”sök” på namnen, så får du upp deras trekvartslånga dialoger.
Inte så dumt!

Text: Bengt Magnusson