Skulpturpromenad

Gå på Birgitta Jonssons skulpturpromenad


Har du lust att gå på en skulpturpromenad? Här nedanför finns åtta skulpturer eller skulpturgrupper att leta sig fram till, alla på Kungsholmen vid Scheelegatan/Kungsholmstorg eller öster om dem.

Skulpturpromenad

Och vi håller oss söder om Kungsholmsgatan. Promenaden är anpassad efter mig som inte är så rask i benen och man passerar många bra vattenhål: Kungsholmens Glassfabrik; PRO:s Portiken; Café Eldkvarn om det är somrigt; Pickn Go (danska smörrebröd, i det sista trappgavelhuset). Sockerbagaren vid det Lilla Lejonet rekommenderas!

Det går att gå runt från första rutan till sista utan att korsa sina spår. Åtminstone för den som vet var Coldinutrappan går. Ser trappan jobbig ut kan man gå runt kvarteret, båda hållen går lika bra.

I översta raden finns de äldsta och den yngsta av skulpturerna. Den yngsta, plastskulpturen, är upplyst inifrån på natten. Mycket anslående! Barnen i skolan intill älskar att klättra på den.

I andra raden är det lite vanligare statyer. Båda nakna men det kan också hända att han har vinterkläder, så ni får ett foto på dem också. Han har förresten en pelikan tryckt mot benen. Konstigt?

Tredje raden börjar med ett trappgavelshus med skulpturer. De är sammanlagt fyra och har ritats samtidigt av Cyrillus Johansson, Carl Robert Lindström och Sven Wallander. Skulpturerna är utförda av bröderna Gustaf och Aron Sandberg, som också gjort många av utsmyckningarna och statyerna vid Stadshuset. Efter husen kommer den enda vattenkonsten på promenaden och så, till sist, den minsta skulpturen. Båda de sista har rovdjursnamn. Vilka får ni läsa själva, men ni får vara beredda att lägga er på magen på gatan för att läsa ett av dem.

Birgitta Jonsson