Kultur och underhållning på nätet

Lyssna, titta och njut av all kultur och underhållning på nätet

Coronakrisen tvingar oss 70-plussare att vara inomhus, strandsatta i våra hus och lägenheter utom när vi tar den där dagliga promenaden med "socialt avstånd" till medmänniskorna – vare sig dom nyser eller inte.
TV:n och radion blir då ännu viktigare vänner i vår strävan att bryta isoleringen, särskilt för dem vars telefoner inte ringer så ofta.
Många pensionärer lever ju – tyvärr! – isolerade liv, släkt och vänner har tunnat ut i antal, kanske orken inte finns där, som den gjorde under de aktiva åren.

- En kompis till mig skrev upprymd häromveckan:
– Vad det är härligt med alla dessa gratis "play-plattformar" som dyker upp som svampar ur jorden på Internet! Han nämnde några av sina favoriter: Konserthuset i Stockholm och Berwaldhallen, Stockholmsoperan och Dramaten, Göteborgs Symfoniorkester och Helsingborgsoperan.
Och jag kunde bara hålla med, rikedomen är verkligen bedövande. Om du, käre läsare, tillhör dem som ännu inte har upptäckt utbudet så vill jag uppmana dig att prova på! (Ni som är vana surfare behöver nog ingen undervisning i Draken). Du kommer inte att ångra dig. Mobilisera din laptop eller desktop, alternativt din uppkopplade mobiltelefon.

- Hur ska jag nu beskriva tillvägagångssättet för dig, som inte är så van att utnyttja potentialen i dina digitala apparater (dator, telefon...)?
Gör så här: skriv "www.google.com" i sökfältet på din webbläsare (det finns andra sökmotorer än Google men den används av de flesta). Klicka och skriv in till exempel svt.play.se/genre/scen i Googlesidans ruta (som har rundade hörn). Vips kommer du då till en innehållsrik sida med teaterpjäser och dokumentärer. "Sammy Davis – Artisten som hade allt", "Salome, opera av Richard Strauss", ja det är bara förnamnet.

En annan innehållsrik sida finner du här: skriv in " www.concerthallorganisation.eu/" så får du som är musikälskare tillgång till inte mindre än 22 europeiska konserthus och deras gratisutbud! Titta i högerspalten på den sida som kom upp: en bit ner hittar du Stockholms Konserthus bland alla nobla institutioner.
Berwaldhallen vill inte vara sämre. Kolla upp detta: www.berwaldhallen.se/play/. I år
celebreras Beethoven i samband med 250-årsjubiléet av hans födelse. Fin genomgång av hans berömda symfoni nr 3, Eroican, av Sveriges Radios Symfoniorkester (se foto). Och mycket, mycket annat!

Sedan finns ju de betalbara webbplatserna för streaming av filmer för vilka du betalar en blygsam avgift (om du nu inte redan har Net-flix...). En betalsajt heter Draken Film (låter det bekant?) och där kostar det 79 kr/mån för hundratals filmer från hela världen (www.drakenfilm.se). Det finns andra, bara att leta vidare! (Skriv "betalsajter för streamad film" i Googlerutan).

- Men du läser ju också, eller hur? Då tycker jag att du skriver in denna adress i webb-läsaren: https://litteraturbanken.se/bibliotek. Litteraturbanken tillgängliggör svensk skönlitteratur och andra texter av vikt för vår förståelse av det litterära kulturarvet som e-böcker, bara att ladda ner.
- Vet du vad en radiopodd är? Googla fram https://sverigesradio.se/poddradio så får du se, eller snarare höra. Väl värt besväret!
Enda risken med att ta till sig innehållet i den här sammanställningen är att du glömmer bort att sova...
För ett internationellt kulturutbud rekommenderar jag openculture.com. Finns hur mycket som helst där, mest på engelska.

Text och foto: Bengt Magnusson