Hemtjänsten i Gnosjö

Gnosjö har landets nöjdaste hemtjänstbrukare

  • Socialchefen i Gnosjö kommun, Elisabeth Andersson, är glad och stolt över topplaceringen. Foto: Gnosjö kommun.

Sveriges bästa hemtjänst finns i Gnosjö kommun. Det visade sig när SPF Seniorerna för första gången presenterade sitt hemtjänstindex i november förra året. Stockholm hamnade på 36:e plats bland landets 290 kommuner.

– Det här är jättehedrande, vi är så glada och stolta, säger Gnosjös socialchef Elisabeth Andersson när hon tog emot utmärkelsen vid en ceremoni i Stockholm.

SPF Seniorernas projekt Kvalitetsindex för alla kommuners hemtjänst fokuserar på äldres behov och önskemål. Projektet har tittat på allt ifrån hur enkelt det är att hitta information på kommunens webbplats till kvalitén på utförandet av hemtjänsten, men även hur biståndsbedömningen fungerar, och vilka möjligheter det finns att påverka, är också med i bedömningen.

– Vi är särskilt stolta över att vi har 100 procent nöjdhet med personalens bemötande, påpekar Elisabeth Andersson.

”Många skratt!”
Hillevi Nydén har hemtjänst sen en tid tillbaka och är mycket nöjd.
– Hemtjänsten är toppen, det blir många skratt och bra hjälp, säger hon.

Disa Larsdottir, som arbetar som biståndshandläggare, har den första kontakten med de som önskar hemtjänst:
– Många upplever att de blir hörda och verkligen får den hjälp de behöver, säger hon.

Elisabeth Linderos, enhetschef för hemtjänsten, berättar att det är väldigt låg personalomsättning i Gnosjö kommun, något som har stor betydelse för hur hemtjänsten upplevs. Det borgar för en trygghet för brukarna att få möta samma personal över tid.

"Bäst är mötet med brukarna”
– Hos oss trivs och stannar personal länge. Vi har också bra planering i vår verksamhet med stabila gruppledare, berättar Elisabeth.

Hemtjänstgrupperna i kommunen nås av nyheten och berättar varför de trivs så bra.

– Stöttning och glada stunder med kollegor har vi i överflöd. Men det absolut bästa är mötet med brukarna. Alla historier man får höra, och den erfarenhet vi får del av, berättar personalen samstämmigt.

De berättar också att arbetet är varierande, självständigt och att de får fatta många egna beslut.

”Bristerna tydliga under pandemin”
Tyvärr fungerar inte hemtjänsten lika bra i alla kommuner som den gör i Gnosjö. Bristerna i hemtjänsten blev tydliga under pandemin, inte minst med hög personalomsättning och brist på medicinsk kompetens, sade SPF:s förbundsordförande Eva Eriksson i en Expressenintervju i samband med prisutdelningen:

˗ 2021 träffade hemtjänstmottagare i genomsnitt 16 olika personer under en tvåveckorsperiod, med en variation på sju till 24 personer mellan landets olika kommuner. 

˗ Trygghet, självbestämmande och tid är frågor som alltid kommer upp på medlemsträffarna, berättar Eva Eriksson. Minutjakten i hemtjänsten måste också bort!

Nu ligger det ett förslag till en ny äldreomsorgslag på den nya regeringens bord.
˗ Det vore skandal om den hamnade i papperskorgen. Både kvaliteten på hemtjänsten och personalens status måste höjas, sade Eva Eriksson.


Källmaterial: Gnosjö kommuns och SPF Seniorernas hemsidor