ICA Kvantum

En från höga norr, en från djupa södern: Kiruna-Pia och Malmö-Niklas rosar matsvängen i landets huvudstad!

Pia och Niklas Göransson driver ICA Kvantum på Fleminggatan 16 med stor entusiasm och väldrillade leverantörer. Att de gillar mat är alldeles klart.


Här är två som älskar mat och hungriga kunder 

Ljuvliga synintryck möter besökaren av ICA Kvantum på nedre Fleminggatan i vecka tolv: Italien-vecka är utannonserad. Redan i entrén en trappa ned erbjuds man smakbitar på tandpetare: salami, tomat… Butiken går i vitt, grönt och rött!

Gommen inrättar sig för en festkväll (samma dag eller till stundande helg!), och förverkligandet av en toskansk buffé hemma, eller en siciliansk, eller… Italien är ett stort matland och, åtminstone för den som klottrar ner dessa rader, det främsta – jämte det japanska.

Bakom dessa frestelser står ICA-handlarna och äktamakarna som driver Kungsholmskvantum (det finns en på fjärran liggande Söder också), Pia Göransson och Niklas Göransson. Det har de hållit på med sedan 21 oktober 2019 när portarna öppnade i detta då nya komplex, som ju som bekant även erbjuder ädla drycker i Systembolagets butik. Som ICA-handlare är de gamla i gemet, ända sedan ca 35 år tillbaka.


Överbryggande
Radarparet Pia och Niklas är ett vackert exempel på att (som anglosaxarna säger) opposites attract. Jag skriver nu inte om personligheterna, begreppet speglar hur avståndet från norr till söder i vårt avlånga land kan överbryggas: Pia kommer från Kiruna, Niklas från Malmö. Att han gör det är dock inte lätt att gissa när han pratar, ingen utpräglad malmöitiska där. Men det har sin förklaring, han har vuxit upp i andra landsändar och hans CV bevisar att han har varit yrkesverksam i detaljhandeln i såväl Eskilstuna som Örebro, för att ta några exempel.

Paret träffades 1989 på ICA Stop i Eskilstuna och fann, att kemin stämde.

Rejäla volymer
Det är kul att sitta ner och språka med Pia och Niklas, de är så besjälade av sitt uppdrag eller sin – affär (i ordets dubbla bemärkelse) och de utstrålar en gemensamt förvaltad vision om att erbjuda sina kunder det bästa i varje varusegment. Som om det inte räckte med det är även en av de två sönerna, 22-åringen, ansvarig för ”packade färskvaror” i butiken (24-åringen pluggar på KTH).

Det blir rejäla tal när vi kommer in på statistiken: ICA Kvantum serverar ca 300 ”varma” luncher per vardag i sin tillhörande Bistro, varav ca 70 kunder äter sin mat på plats. Take-away dominerar alltså, och undra på det i denna kontorstäta del av huvudstaden med exempelvis Tekniska nämndhuset över gatan och Trygg Hansa i kåken bre’ve! Till detta kommer smått imponerande ca 250 lunchsallader för de uteätare som sparar sig till middan. 

Det finns stamgäster i Bistron som äter sig igenom både frukost och lunch, en del av dem är pensionärer. Kanske du som läser detta hör till skaran?

Har rättigheter
En specialitet (åtminstone hade undertecknad inte detta klart för sig) är att Bistron har utskänkningstillstånd för alkoholdrycker, och fungerar alltså som ett ”matställe med rättigheter”. 

˗ Se oss som ett komplement till restaurantutbudet, säger Pia, men kanske med en lite extra ambitiös personal i köket för den här typen av inrättning. Vi har alltså kockar anställda som verkligen vill laga mat, inte bara knuffa ihop ingredienser på en tallrik och hoppas att lunchgästen blir nöjd.

Och det får man ju se som ett definitivt mervärde!

Upplysningsvis stänger köket kl 21 och sen har man en stund på sig att avsluta sin måltid innan the lights go out.


Nästa gång Frankrike
Temaveckor förefaller vara en specialvurm hos de här två, Pia och Niklas. Som sagt, vår intervju ägde rum i Italienveckan, nästa chans att bli förförd av ett lands kulinariska specialiteter kommer i vecka 39: då är det Frankrikes tur att visa upp vad de håller på med i traktörpannorna!

˗ Att välja den rätta leverantören är fundamentalt om man ska lyckas med det vi försöker oss på, säger paret i mun på varandra. Där lägger vi ner mycket omsorger. Vad sägs om en leverantör i Toscana – Rita Salvadori – som erbjuder imponerande 17 (sjutton) olika chilisorter från hela världen och skördar dessa från sina 80 000 (!) biodynamiska chilifruktplantor på farmen Peperita? Henne har vi!

Inget ont om mina egna mataffärer väster om Fridhemsplan, men synd att Kvantum ligger så långt bort från min allfarväg. Jag har ju 16 chilisorter kvar att upptäcka…

Text och foto: Bengt Magnusson