Reportage från Seniormässan

Seniormässan tillbaka efter pandemiuppehåll

I SPF/Stockholmsdistriktets monter hittade vi Birgitta Lundell Tyresö, Per Hedenström Järfälla och Monia Sturén, Stockholmsdistriktets styrelse.
Foto: Christina Blom Andersson

4 till 6 oktober var det dags för Seniormässan igen, arrangerad i Älvsjö på Stockholmsmässan. SPF Seniorerna deltog med en monter, som enligt föreningens Stockholmsdistrikt blev välbesökt.

˗ Vi som var på plats hade många bra samtal om äldres villkor och vad vi som seniororganisation har att erbjuda med våra olika verksamheter, säger Christina Blom Andersson, distriktets kanslikoordinator.

˗ Många nya medlemmar värvades och vårt material hade rykande åtgång, liksom våra karameller och pennor. 

För egen del tillbringade jag några timmar på utställningens sista dag, torsdagen. En stor del av mässaktiviteterna är renodlat kommersiella, det säljs naturläkemedel, resor, kläder, filtar och allt upptänkligt med fokus på 55+, som målgruppen kallas. Vi kunde också lära oss judo och annan kampsport, beredvilliga instruktörer fanns tillhands.

Tyvärr hade jag inte möjlighet att besöka de parallellt arrangerade Äldreomsorgsdagarna 2022, man hinner inte allt (mer info om dessa på nätet, skriv in det kursiverade i sökfältet).

˗  Seniormässan är en samlingspunkt där du träffar vänner och bekanta under trevliga former, berättar mässans projektledare Leon Giannaridis. Det är tjugosjätte året med undantag för ett par pandemiår som mässan arrangeras, säger han och fortsätter:

˗  Utöver att lyssna på trevliga och kunniga föredragshållare på två olika scener kan du få tips om upplevelser, resor och hälsa: hur du kan komma igång med ditt skrivande (kika på Internet: sverigeförfattarna.se), prova på Gåfotboll med Svenska Fotbollsförbundet eller dansa salsa med de åtta kvinnliga medlemmarna i The Risk Group, som Senioren skrev om i nr 2/22.

Själv hann jag med två kortare seminariepresentationer, den ena handlade om hjärtat och dess sjukdomar, botemedel, varningssignaler mm. Lysande presenterat av specialisten på kardiologi och internmedicin Åke Olsson.

Jag unnade mig också att lyssna till diplomaten Johan Molander, med stor erfarenhet av såväl Sovjet som Ryssland, han har varit vår ambassadör i Moskva (Helsingfors var en annan av hans posteringar). Nu pensionerad och ”fri” att ta bladet från munnen utgav han tidigare i år en lysande samling minnesbilder från sina 50 år i UD:s tjänst i boken Diplomatens sista depesch – reflektioner om svensk utrikespolitik (utgiven på Langenskiölds förlag). Läs den! Jag kunde inte lägga den ifrån mig och måste kolla upp några avsnitt en gång till, så insiktsfull och frispråkig är den.

Text: Bengt Magnusson