Från cykeltur till gubblunk

Det började med cykelturer i grupp, när ett gäng SPF:are ville träffas, prata och dela erfarenheter. Men vi kunde konstatera att det var svårt att göra i storstaden med omgivningar – vi kunde ju inte prata med varandra under färden eftersom vi tvingades åka på rad i trängseln.

Så den 9 september 2016 hade vi premiär på våra fredagsvandringar. Vi utgår från Fridhemsplan fredagar kl 10.00. Och nu enbart gubbar.

Varför då bara män? Jo, jag har lärt mig att män i vår generation oftast har haft andra yrken än kvinnor. Vi har ofta varit verksamma i byggrelaterade branscher medan kvinnorna ofta har varit inom skola, vård, sjukvård och kontor.

Men nu har några framåt kvinnor startat med Tjejlunk med stor framgång. Så nu har vi både killsnack och tjejsnack att erbjuda. 

Vi delar med oss av kunskaper, som olika män har från olika delar av Stockholm. Vi har en duktig informatör i gruppen, Christer Mörk, som under många år varit i ledningen för Stockholms förvaltning av alla olika fastigheter, exempelvis Stadshuset, Stadsteatern,Långholmen och många flera.

Ombyggnaden av Slussen började ungefär samtidigt som Gubblunken, och vi fick lära oss av Christer varför det var så akut att lösa Slussenproblemen. Under våra vandringar har vi varannan månad gått via Slussen och följt förändringarna och nu senast premiärgick vi den nya GULDBRON den 30 oktober.

En annan erfarenhet. Många har vuxit upp i exempelvis Bromma och vet nästan inget om Söderort. Östermalmare har inte varit på Essingeöarna. Många har kommit till Kungsholmen och en ny stadsdel som pensionärer. Vi lär oss alla mycket av varandra.

Några exempel på vandringar under de drygt 200 veckor vi varit ute:

  • Alvik, Mälarstranden till Nockebybron 
  • Solna med Friends Arena och Mall of Scandinavia 
  • Hagaparken och Ulriksdals Slott
  • Årsta och Årstaholmar 
  • Aspudden, Mälarhöjden, Sätra och Vårberg 
  • Lidingö Södra alternativt Norra 
  • Skeppsholmen och Kastellholmen 
  • Norra Djurgårdstaden och Universitetet

De första åren åkte vi ibland med kommunala bussar eller T-banor men under coronakrisen har vi hållit oss närmare utgångspunkten. Vi går i allmänhet ca 1,5 tim och tar sedan en gemensam fikapaus i en miljö där vi kan hålla inbördes avstånd. Vi har fått många vänner och lärt oss massor om Stockholm.

Lasse Roxtorp 
iniativtagare till Gubblunken
Tel 070 646 91 33 l
larsroxtorp@gmail.com