Dag Hammarskjöld aktuell i ny bok och biofilm

  • Diplomaten och Jönköpingssonen Staffan Carlsson har skrivit Helgon och maktspelare – Dag Hammarskjöld som politiker, Albert Bonniers Förlag 2023. Pris i nätbokhandel ca 260 kronor. Författarfoto: Fredrik Hjerling.
  • Helgon och maktspelare Dag Hammarskjöld som politiker
  • Diplomaten och Jönköpingssonen Staffan Carlsson har skrivit Helgon och maktspelare – Dag Hammarskjöld som politiker, Albert Bonniers Förlag 2023. Pris i nätbokhandel ca 260 kronor. Författarfoto: Fredrik Hjerling.
  • Helgon och maktspelare Dag Hammarskjöld som politiker

Minns du var du tog emot beskedet om att Dag Hammarskjöld hade omkommit? För egen del satt jag i stolen hos en herrfrisör som hade radion påslagen. Stämningen blev snabbt mycket mörk denna 18 september 1961. Adagiot ”Romance” ur Lars-Erik Larssons Pastoralsvit färgade sinnesstämningarna i Sverige.

Såväl Dag Hammarskjöld (DH) som hans senaste biografiker och jag själv föddes i Jönköping. DH 1905, men familjen flyttade redan två år senare till Uppsala när pappan, Hjalmar H, blev utnämnd till landshövding där. 

Staffan Carlsson, som har författat den senaste biografin om DH, flyttade med familjen till Stockholm 1957 och har därmed minnen av staden enbart som ung pojke. Senare kom han att arbeta i svensk utrikesförvaltning i 40 år: dels tjänstgjorde han på UD i Stockholm, dels var han vår ambassadör i Budapest, London och Berlin. 

Undertecknad stod ut ytterligare tio år och flyttade iväg efter studentexamen 1967.

Slipad strateg
Helgon och maktspelare - Dag Hammarskjöld som politiker (nominerad till Stora Fackbokspriset 2023) heter Staffan Carlssons biografi. Han har ägnat sex år åt att frilägga bilden av Dag Hammarskjöld som politisk strateg och slipad förhandlare. 

Boken utkom redan i somras och har inget gemensamt, förutom föremålet, med den internationella storfilm som hade premiär på juldagen med Mikael Persbrandt i titelrollen. Det är en slump som ser ut som en tanke, men den nyfikne läser naturligtvis både boken och går och ser filmen!

Chock för världen
I sin bok klarlägger Carlsson de situationer som ledde till såväl framgångar som nederlag för svensken. DH:s död förvandlade honom enligt förlaget till en i det närmaste mytisk gestalt. Han omvandlade generalsekreterarämbetet från en verkställande befattning till en självständig faktor i internationell storpolitik.

Hans plötsliga död i en flygkrasch i dåvarande Nordrhodesia (Zambia) nära Kongos östra provins Katanga blev en chock för världen. Bilden av en nära nog helgonliknande fredsivrare som offrat sitt liv för mänskligheten började florera. 

Men hur såg hans politiska gärning ut, och hur utövade han politisk makt? Hur såg denne man som gjort världsfreden till sin livsuppgift på militärt våld? (DH tilldelades f ö Nobels fredspris postumt 1961 för sina samlade insatser för freden.)

Kalla kriget
Före sin tid som FN-chef hade DH under sju år i UD, varav de två sista som statsråd, bidragit till att ge Sverige en västorienterad neutralitet. Stalin styrde alltjämt Sovjet, det kalla kriget stod på sin höjdpunkt. DH stod inför samma eller snarlika frågor vi står inför idag: Hur ska vi förhålla oss till ett expansivt Ryssland? Och hur ska vi ha det med våra relationer till Nato?

Helgon och maktspelare är en omfattande volym, 560 sidor tjock exklusive 30 sidor referenser och index. Men den är inte tung att läsa, Carlssons framställningar löper lätt över sidorna och om det är något man kan sakna är det illustrationer, några foton av DH i olika miljöer och skeden av livet hade lättat upp; två kartor är det enda i den vägen man får (tack för den av det dåtida Kongo!). 

Är detta f ö en trend i fackboksutgivningen? Jag klagade på samma sak i min recension av boken om Sven Hedin (Draken 3/23) och Ekelöfbiografin (Draken 4/23) saknade också bilder.

Staffan Carlsson har utfört en bragd som tack vare tidsavståndet tillåter oss att se på DH utan grällt färgade glasögon. Han radar pedagogiskt upp de världspolitiska förlopp som efterhand krävde generalsekreterarens insats och omsorg. Men fokus ligger på Kongofrågan – de sista 300 sidorna handlar om denna – som tillät DH att blomma ut som den maktspelare han, enligt författaren, innerst inne alltid hade varit och strävat mot att bli. Till ett mycket högt pris.

Text: Bengt Magnusson

 


Bildtext, sammanhållen förf-porträtt och bokomslag, det senare lite tiltat i förh till förf-fotot

 


Diplomaten och Jönköpingssonen Staffan Carlsson har skrivit Helgon och maktspelare – Dag Hammarskjöld som politiker, Albert Bonniers Förlag 2023. Pris i nätbokhandel ca 260 kronor. Författarfoto: Fredrik Hjerling.