Handla på nätet

Hur handlar man säkrast på nätet?

Jag handlar mer och mer på nätet. Jag orkar inte längre springa runt i affärer, nu sitter jag hemma och ser hela världens utbud och kan jämföra priser på speciella sajter. Ofta hittar jag kampanjpriser. Och sen hämtar jag paketet i min postbutik som ligger nära. Bekvämt! Men så är det det där med säkerheten! Kan man vara säker på att inte få sitt kort kapat? Jodå, det går att ordna så att man kan handla mycket säkert. Så här gör jag.

- Jag använder aldrig mitt vanliga kort, det som är knutet till mitt bankkonto, när jag handlar på nätet. I stället har jag skaffat ett särskilt kreditkort, ett Ikanokort. Det har ingen årsavgift men tyvärr en aviavgift på 25/månad. Men man kan bestämma en kredit på så lite som 1 000 kr. Jag utnyttjar aldrig krediten, utan jag sätter in
ca 1 000 kr som jag sedan använder på kontot.

Sedan fungerar det så här: När jag ska köpa något på nätet använder jag Ikanokortet. Pengarna dras från kontot och så länge det är småsummor räcker mina 1 000 insatta kronor. De gånger jag köper något dyrare för jag samtidigt över pengar från mitt vanliga bankkonto till Ikanokontot. När jag vill kan jag gå in på kontot och se hur mycket pengar som finns där och fylla på om det behövs. Jag ser till att aldrig stå på minus och betalar alltså ingen ränta. Man får också faktura en gång i måna-den så man har god koll.

- En extra fördel med Ikanokortet är att man får rabatt på olika inköp, en ny kategori varje månad. I december t ex brukar det vara 10 % rabatt i alla leksaksbutiker. Det kompenserar ofta aviavgiften.

- En annan praktisk sak med det här kortet är att jag knutit min Reskassa på SL till Ikano-kontot. När Accesskortet är tomt överförs 200 kr automatiskt dit från Ikanokontot så jag råkar aldrig ut för att SL-kortet inte funkar. Jag får ett e-postmeddelande från SL om att överföringen gjorts så jag har full koll.

- Inte bara jag tycker det här är praktiskt, också Polisen rekommenderar att man ska ha ett speciellt kort för nätet. Det behöver inte vara just ett Ikanokort, var och en väljer själv. Det finns många andra kort som funkar på samma sätt, men med olika villkor vad gäller rabatter och annat.

- Ett näraliggande stort problem för oss seniorer är hur vi ska skydda oss från stöld när vi ger hemtjänstpersonalen kort när de ska handla åt oss. Lösningen är samma som jag har för nätet, ett särskilt kreditkort. Inte Ica- eller bankkort. Man ser till att ha låg kredit på kortet och så sätter man bara in den summa som behövs för en vecka eller två på kontot. Man kan logga in på banken och kontrollera kontoställningen så ofta man vill.

Även våra barn kan ha lösenord till kontot och hjälpa till att hålla reda på vad som sker med det och kanske sätta in pengar där. Jag skulle önska att alla hemtjänstutförare inför den här modellen. Om man gör så minskar risken för att sådant händer som nyligen hänt en god väns mor. Hon har blivit av med över
30 000 kr därför att hon gett sitt bankkort till hemtjänstpersonalen och någon har köpt bensin, teknik och annat till sig själv på det. Vem som gjort det vet man inte eftersom många haft tillgång till kortet. Och tyvärr har jag hört flera sådana här historier. Man blir så ledsen!

- Tycker du det här låter krångligt så ring gärna till mig, så kan vi prata om det. Det är en så viktig fråga!

Birgitta Jonsson, 076-827 00 19