Livsgåtan - en handbok om livet

  • Livsgåtan kostar ca 260 kr i nätbokhandel

Efter framgången med boken Hälsogåtan är läkaren och epidemiologen Anders Wallensten aktuell med Livsgåtan – öka din lycka och nöjdhet med modern forskning och gammal visdom (som kom ut förra året). 

Han går på djupet med frågeställningar om hur man skapar lycka och välbefinnande i livet baserat på forskning, livsråd från äldre och visdom från pelarna i stoicism och buddhism.

– Är ett hälsosamt liv verkligen hela sanningen och grunden till hur nöjda och glada vi blir? Svaret är givetvis nej och därför vill jag i min nya bok ge fler perspektiv. Med bättre kunskap om vad som påverkar lycka och nöjdhet i livet kan vi göra bättre val. Även en liten insats som ger dig mer välbefinnande kan göra skillnad i din vardag.

– Jag har länge själv funderat över vad som är värt att sträva efter för att leva ett liv jag blir riktigt nöjd med, och det var anledningen till att jag från början ville skriva boken.

Som specialiserad inom allmänmedicin och folkhälsa har Anders så gott som dagligen under ett par decennier ägnat sig åt att söka viktig information från forskningsrapporter. Hans ambition är att kommunicera fynden på ett lättbegripligt sätt med målet att öka människors möjlighet att leva ett liv med god hälsa. Vi minns honom från ett intressant estradsamtal med SPF:s Peter Sikström på Seniordagen i oktober förra året (se Draken nr 4/23 sid 12!).

Anders har ett mycket stort personligt intresse för hälsa och träning.

Livsgåtan är en djupdykning i människans existentiella funderingar och sökandet efter mening i tillvaron. Författaren undersöker de grundläggande frågorna som har sysselsatt filosofer, teologer och tänkare genom historien.

Wallensten tar läsaren med på en resa genom olika perspektiv på livet och dess gåtor. Han undersöker de stora frågorna kring meningen med livet, döden, kärleken och lidandet. Genom att blanda personliga reflektioner med filosofiska och vetenskapliga insikter skapar han en mångfacetterad bild av människans sökande efter förståelse och harmoni.

Bokens styrka ligger i dess förmåga att väva samman olika tanketraditioner och perspektiv på ett tillgängligt sätt. Wallensten gör komplexa idéer begripliga för en bred läsekrets utan att förenkla dem på ett ytligt sätt. Genom att inkludera exempel från vardagslivet och litteraturen ger han läsaren verktyg att reflektera över de stora frågorna på ett personligt plan.

En annan framträdande aspekt av boken är dess balans mellan vetenskap och andlighet. Wallensten utforskar både de insikter som kan hämtas från modern forskning och de djupare dimensioner som religion och spiritualitet kan tillföra. 

Även om Livsgåtan kan vara tänkt att läsas som en filosofisk resa, är den också en personlig berättelse. Wallensten delar med sig av sina egna erfarenheter och reflektioner, vilket ger boken en varm och human ton.

Livsgåtan är en tankeväckande och berikande bok, den bjuder in läsaren att reflektera över de stora frågorna i tillvaron. Wallensten skapar en läsupplevelse som är intellektuellt stimulerande, känslomässigt engagerande. Läsaren lämnas med en känsla av djupare förståelse och ödmjukhet inför det mysterium som kallas livet.

Text: Bengt Magnusson

 

 

 

 



 


Anders Wallenstens Livsgåtan kostar ca 260 kronor i nätbokhandel. Författarfoto: Gabriel Liljevall.