Träning - en väg till glädje och välbefinnande

Uppdaterades: 09 september 2020


Att röra på sig och träna styrka är aldrig för sent. Även för det vardagliga välbefinnandet, rörelse och balans är aktiv träning viktig.

Och alla kan, efter sin egen förmåga. Professor Ingmar Skoog, som forskar om demenssjukdomar, kan peka på resultat av både fysiska och kulturella aktiviteter, som hindrar och fördröjer insjuknande i demenssjukdom. 

Activage är den personliga och småskaliga träningsanläggningen helt utvecklad för seniorer, som vill må bra livet igenom. Tränarna har fördjupad kunskap om den seniora kroppen.

Activage erbjuder även andra aktiviteter, som skapar trevlig gemenskap som bokcirklar, träningsresor, musikstunder osv.

Draken har pratat med Katja Ekvall, grundare av Activage:

Hur började det?
Rätt träning är viktigt. Det lovade jag min pappa, när han blev äldre. Vi började testa, pappa och jag. Vi gjorde enkla övningar regelbundet. Pappa mådde bättre och vardagen blev enklare. Jag ville veta mer om seniorträning och hittade djup specialistkunskap i USA.

Jag bestämde mig för att ta seniorträning till Sverige. Så kom Avtivage till. Mer än ett gym, även en medlemsklubb. Att leva livet aktivt så länge som möjligt är något jag vill att man ska kunna göra.

Coronatiden drabbade
Likt många branscher i friskvårdsbranschen blev vi hårt drabbade i våras när Corona slog till, i stort sett alla våra medlemmar var ju i riskgruppen enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Vi var tvungna att ställa in alla gruppträningar inomhus i mars. Då startade vi upp med instruktörsledd träning för grupper utomhus i närheten av våra center, med minskat antal deltagare för att kunna hålla rätt avstånd mellan varandra.

Samtidigt visste vi att det var många medlemmar som inte hade möjlighet att ta sig till sitt center, flera blev sittande hemma. Då skapade vi vårt aktivitetsbrev "Leve Livet" som vi skickade ut dagligen med hemmaövningar och andra intressanta och positiva tips om vad man kunde sysselsätta sig med.

Vi höll även träningspass live online via vår Facebook-sida. Våra center har vi hela tiden haft öppna, friska medlemmar har kunnat gå och träna själva eller ta en kopp kaffe i en miljö där vi haft tydliga regler för att hålla oss till FHMs riktlinjer fullt ut. För många har det betytt mycket för deras mående, att de kunnat ta del av träning och gemenskap hos oss, på plats eller digitalt.

Lennart cyklar från Årsta
Draken har också pratat med Lennart Klang, medlem i Activage.
Lennart berättar att han och hans hustru letat efter en bra träningsform och har då hittat till Activage. Träningen kombineras med en cykeltur från hemmet i Årsta och sker flera gånger i veckan.

Vad är bra med Activage?
- Flexibiliteten, man kan välja tider som passar för cirkelträning. Man kan även utnyttja gymmet för egen träning, och den är helt anpassad efter seniorer och den seniora kroppen. Cirkelträningen sker i små grupper så alla kan få hjälp och råd.

Hur har ditt medlemskap påverkat dig?
Jag kan fortsätta ett aktivt liv på mina egna villkor. Det känns bra att utmana sig själv litet grand. Jag uppskattar även den sociala samvaron både under träningen och efteråt med en mugg kaffe i handen.

Hösten och senare
Eftersom detta skrivs i juli, när vi fortfarande har Coronarestriktioner är vi nyfikna på hur Katja ser på hösten och framtiden.

När situationen med Corona har lagt sig är vi övertygade om att det vi erbjuder, fysisk aktivitet och social gemenskap för målgruppen seniorer uppfattas som ett ännu mer självklart val! Vi vet nu ännu mer om hur viktigt det är att hålla sig fysiskt, socialt och mentalt igång, så förhoppningsvis blir det fler som vågar testa på och känner de positiva effekterna av det vi jobbar med på Activage.

Avtal Activage – Draken
SPF Draken har ett avtal med Activage Kungsholmen. Det gör att vi medlemmar i SPF Draken får reducerat pris. Läs mer om Activage www.activage.com .

Jag hoppas att vi träffas, tränar och har trevligt. För vår egen skull.

Birgitta Thulin

Publicerades: 08 september 2020 Uppdaterades: 09 september 2020