Att få män att prata om livet

Hjärnkollprojektet: Vi pratar om livet – män 70+

Marie Milling, projektledare för Vi pratar om livet – män 70+. Foto: BM.

Äldres ohälsa bottnar inte sällan i upplevd ensamhet, kanske även isolering från omvärlden, avsaknad, förlust, depression. De mörkaste tankar kan uppkomma: grubbel kring existensen och det oundvikliga, som förr eller senare inträffar. Men det finns goda hjälpmedel till hands för att mildra det obehagliga.

–Vi fick se under pandemin hur lite vi som samhälle värnar om äldre, säger Marie Milling i en intervju jag hittar på Hjärnkolls hemsida. Bakom Hjärnkoll står organisationerna som ingår i Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH). Sedan 2015 är det ett riksförbund med regionala föreningar. Det finns en styrelse, och ett kansli som ligger i Stockholm.

Marie jobbar som projektledare för Hjärnkollprojektet Vi pratar om livet – män 70+. Hon har en utbildningsbakgrund som beteendevetare med fokus på vuxenlärande. I vårt samtal framhåller hon att självmord är ett stort problem bland äldre:

–Det är inte naturligt att må dåligt som äldre. Förluster i livet kan innebära sorg, men sorg behöver inte betyda psykisk ohälsa. Med kunskap och förståelse om äldres mående kan samhället bidra med mer stöd, både före och under tiden som en person mår dåligt. Det behöver också finns flera former av stöd än vad det finns idag, både för äldre och de personer som når äldre i sin vardag.

Det är ett stort och viktigt ämne vi talar om, det rör ju själva livet. På Kungsholmen har Hjärnkoll under innevarande höst startat två samtalsgrupper i ämnet: en för kvinnor 65+ och en motsvarande för män. (Se Hjärnkolls annons sid 18 i förra numret av Draken för detaljer.) De erbjuder möjlighet för deltagarna att berätta om sina liv och att lyssna på andras berättelser.

Enligt välkände psykiatriprofessorn och experten på åldrande Ingmar Skoog, finns grupper av äldre som uppvisar högre grad av depressiva symtom och ångest, framförallt personer med bl a lägre utbildning och svag ekonomi. 

–När äldre mår psykiskt dåligt ses det ofta som en naturlig del i åldrandet, vilket det inte är, säger Skoog.

–Det innebär ett dubbelt stigma när man som äldre drabbas av eller redan tidigare lever med psykisk ohälsa. Normer och fördomar gör att äldre ofta uppfattas som en homogen grupp och ses på med viss nedlåtenhet eller osynliggörs.

Den 11 november arrangerades i ABF-huset i Stockholm slutkonferensen för Vi pratar om livet – män 70+, som pågått åren 2020–2022. De medverkande i projektet delade då med sig av sina perspektiv, kunskaper och erfarenheter från projektet. Marie presenterade resultat och reflektioner – och varför vi idag kan säga att äldre män visst vill prata om livet – om vi ger förutsättningar till det. Draken får återkomma om detta, men se också Draken Kungsholmens hemsida!

Text: Bengt Magnusson

Lär mer om Hjärnkoll här:

WWW.HJARNKOLL.SE