Valfrihet i äldreomsorgen

  • Antje Dedering

Vårdföretagarna, arbetsgivar- och branschorganisation för vård och omsorg i privat regi, arrangerade frukostseminarium den 13 mars: Valfrihet i äldreomsorgen. 

Seminariet presenterade undersökningen ”Äldrebussen”. Verian, f d SIFO Kantar, har ffg genomfört en opinionsundersökning av hur äldre i den faktiska målgruppen från 85 år ser på vårdfrågan. Äldre mellan 85 och 109 år har svarat på hur viktigt det är för dem att kunna välja äldreomsorg. Positivt att man inte begränsar undersökningar till yngre äldre. De flesta betonar vikten av att få välja sin omsorg själv. 

Vårdföretagarnas vd, Antje Dedering, presenterade också en annan rapport om hur spridd valfriheten är inom äldreomsorgen. Den visar överraskande negativa siffror kring äldres rätt att välja omsorg och avsaknaden av alternativ. LOV – lagen om valfrihet kan vara svår att leva upp till om kommunala förutsättningar saknas. Valfrihet kräver att möjligheter måste finnas.

SPF-ordföranden Eva Eriksson betonade det skeva i att vi kan tvingas sluta välja omsorg efter att ha gjort aktiva val hela livet. Ren ålderism, sa hon! 

­Det är en självklarhet för alla svenskar att kunna välja förskola, grundskola, gymnasium och vårdcentral. Det är samtidigt en vanlig uppfattning både hos allmänhet och inom politiken att samma självklarhet existerar när det gäller att kunna välja sin äldreomsorg. Det stämmer tyvärr inte. LOV, lagen om valfrihet, saknas i många kommuner d v s möjligheten att välja äldreomsorg finns inte. 

­Det finns inte någon tvingande lagstiftning om LOV eftersom en sådan lagstiftning skulle kunna inkräkta på det kommunala självstyret. Valfrihet för vissa, men inte för alla alltså.

Vad kan politiken göra för att säkerställa möjligheten för Sveriges äldres valfrihet över hela landet? Varför är valfrihet inom vissa områden en självklarhet, men inte för äldre?

Äldreminister Anna Tenje undrade: Varför slutar valfriheten ibland, när man blivit äldre? Alla ska ha rätt att ”leva livet hela livet”. Fokus på kvalitet och bort från detaljstyrning måste vara ledord inom omsorgen. 

Hon beskrev det trygghetsarbete som pågår med att få bort oseriösa aktörer inom välfärden.

I övrigt rådde ganska stor samstämmighet i panelen, som bestod av politiker från olika riksdagspartier. Valfrihet är bra. Rätt förutsättningar måste tillskapas. Kvalitet ett ledord.

Birgitta Thulin, 
v ordf SPF Draken