Kåseri om glömska

Att slåss med det elaka trollet glömska

Jag tycker alltid det är så kul när jag kommer på något som kan hjälpa mina medmänniskor. Händer det ibland att du ska hämta en sak i ett annat rum men när du väl står där minns du inte vad saken gällde? Jag vet precis hur det känns. Och jag tror att jag har kommit på några enkla lösningar.

- Tips 1: När jag t ex står i köket och tänker hämta saxen i vardagsrummet, säger jag högt för mig själv "saxen, saxen, saxen" hela tiden ända tills jag är framme i vardagsrummet och håller saxen i min hand. På det viset blir du inte distraherad på vägen av andra saker som du får lust att åtgärda. Det funkar jättebra för mig.

- Tips 2: När du kommer på en sak som du vill hämta lite senare, ska du omedelbart skriva ner den på papper (du vet ju fort minnet försvinner). För det behöver du i varje rum ha tillgång till papper och penna. T ex ett block med klisterlappar (gärna neonfärgade, som syns bra). Varje block ska på baksidan märkas med rummets namn. Varför det? Jo, annars riskerar du att bära iväg med blocket från köket till vardagsrummet, och så har du sedan inget block att skriva på nästa gång du kommer på något i köket. Du läser alltså på blocket vad du ska hämta, tar loss lappen och går med den i handen till rummet där saken finns. Klart!

- Tips 3: När du behöver minnas något du ska göra när du går ut på stan: Du skriver ärendet på en klisterlapp och stoppar ner den i skon! Då blir du garanterat påmind. Fick tipset av en ung man, glömmer gör man i alla åldrar!

Monica Scheer