Äldres ensamhet

”Gemenskapssatsning” -  mot ofrivillig ensamhet

Acko Ankarberg Johansson är ny sjukvårdsminister på Socialdepartementet. Hon var tidigare riksdagsledamot för KD och ordförande i riksdagens socialutskott.
Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet.


Den nytillträdda regeringen vill kraftsamla för bättre hälso- och sjukvård och en ökad folkhälsa. I budgetpropositionen för 2023 föreslår regeringen en ”gemenskapssatsning” för att bryta ofrivillig ensamhet.

– Ofrivillig ensamhet, brist på gemenskap och för lite rörelse är allvarliga folkhälsoproblem som medför negativa konsekvenser för människors hälsa och välmående. En gemensamhetssatsning för att bryta ensamhet, inte minst hos äldre, finns med i satsningen, säger socialminister Jakob Forssmed.

– Väntetiderna och vårdköerna i Sverige behöver kortas och tillgängligheten till vård förbättras. Vi föreslår nu flera satsningar i syfte att öka antalet vårdplatser, förbättra arbetsmiljön och stärka tillgången till personal med rätt kompetens och ge en mer jämlik tillgång till vård i hela landet, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Ofrivillig ensamhet är ett samhällsproblem med allvarliga konsekvenser. Ensamhet kan leda till såväl psykiska som fysiska sjukdomar och kosta både mänskligt lidande och stora vårdresurser. Ofrivillig ensamhet ökar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, demens och psykisk ohälsa. Den ofrivilliga ensamheten för med sig stora negativa konsekvenser för samhället, särskilt bland äldre, vilket har förstärkts under covid-19-pandemin. 

För att stärka folkhälsan och minska konsekvenserna av ofrivillig ensamhet föreslår regeringen en treårig s k gemenskapssatsning, som 2023 uppgår till 300 miljoner kronor. För 2024 och 2025 beräknas också 300 miljoner kronor årligen avsättas för ändamålet.

Av medlen föreslås 145 miljoner kronor 2023 riktas till kommuner och regioner för specifika insatser för äldre genom äldresamtal/hälsosamtal. Samtalen ska framför allt riktas till äldre personer som inte har hemtjänst eller bor i särskilt boende. Från och med 2024 beräknas 100 miljoner kronor årligen avsättas för arbetet.

Regeringen föreslår också att 50 miljoner kronor avsätts under 2023 för att motverka ensamhet bland äldre. Därefter beräknar regeringen att avsätta 50 miljoner kronor per år under 2024 och 2025. Regeringen föreslår även att idrottsrörelsens arbete med idrott för äldre förstärks med 25 miljoner kronor 2023 och med 50 miljoner kronor per år under 2024 och 2025. Från 2024 beräknas den statliga satsningen på äldres idrottande uppgå till 70 miljoner kronor.

Dessutom föreslår regeringen att ytterligare medel avsätts till civilsamhällets arbete för att bryta ofrivillig ensamhet. Under perioden 2023–2025 beräknas 75 miljoner kronor årligen anslås ändamålet och fr o m 2026 beräknas ökningen till 25 miljoner kronor årligen. 

Samtidigt breddas målgruppen från äldre personer till att omfatta även andra utsatta grupper där ensamheten kan vara betydande.

Regeringen avser att överlämna dessa förslag i budgetpropositionen för 2023.

Textredigering: BM


SPF Seniorerna om äldres ensamhet

Problemet med ensamhet bland äldre är inte lika vanligt som många tror. Men det är fortfarande ett stort problem för de 11 till 15 procent av personer över 77 år som känner sig ensamma. 

– De har större risk för fysiska sjukdomar och psykisk ohälsa såsom depression, säger Lena Dahlberg, docent i socialt arbete med fokus på ensamhet bland äldre personer.

Inom SPF Seniorerna är frågan om att motverka ofrivillig ensamhet och isolering bland äldre viktig. Förbundet tar ett samlat grepp kring frågan under rubriken Tillsammans - mindre ensam. 

Under fliken ”Hälsa och aktivitet” på förbundets webbsajt (spfseniorerna.se) samlas allt material som tagits fram under ett projekt kallat Inte ensam för stöd, inspiration och utbildning. 

Marie-Louise Söderberg är SPF Seniorernas sakkunniga i ensamhetsfrågor. Hon håller ihop förbundets arbete emot påtvingad och ofrivillig ensamhet samt ger stöd till regionalt och lokalt arbete.

Textedigering: BM