Oväntat möte i Kyoto

Åkte till Japan, träffade grannarna i Fredhäll


I november 2015 arrangerade jag tillsammans med Lotus Travel en SPF-gruppresa till Japan. Jag var ensam man med 16 damer!

En dag kom vi till den gamla (794 e Kr till1868) huvudstaden Kyoto, som har över fyra miljoner invånare. Vi bodde på ett av jättehotellen. Första morgonen kl 07:15 gick jag ned till en av de gigantiska frukostmatsalarna och hämtade min mat. Jag satte mig vid ett bord med två platser. Efter en stund kom ett äldre par och satte
sig vid bordet som stod bredvid mitt. När jag hörde att de talade svenska så började jag prata med dem och det framkom, att de var på en resa med en annan resebyrå.

Senare under dagen skulle de göra en utflykt per cykel i staden. Vi konstaterade att vi bodde på Kungsholmen, i Fredhäll, bara ett par hundra meter från varandra. De hade före avresan från Sverige varit på en middag hos en gemensam bekant på min gata!

Vår grupp hade en svensk kvinna som reseledare och som hade växt upp i Japan och gått i skola där. Vår resa började på japansk mark i Osaka och vi flög tillbaka hem från Tokyo.

I Kyoto besökte vi olika tempel, trädgårdar muséer. Till Tokyo reste vi med höghastighetståget Shinkansen. Vi imponerades av hur miljontals
människor i en stad går på vänster sida av trottoaren och i samma hastighet. Japan är verkligen ett annorlunda land, där man som i England kör på "fel sida" av vägen.

Text: Lars Roxtorp
reseombud i SPF Draken