Äldrekontakt

Vad hittar man på där?

  • Nanna Berg, Jenny Zander och Therese Gyll
  • Kaffebjudning
  • Nanna Berg, Jenny Zander och Therese Gyll
  • Kaffebjudning

- Jag visste egentligen ingenting om Äldrekontakt förrän jag fick tillfälle att med egna sinnen uppleva en "äldrekontakt" och träffa dess verksamhetschef Therese Gyll, som tillsammans med Jenny Zander inbjöd Nanna Berg och mig som gäster.

- Äldrekontakt började som en generös tanke hos familjen Gyll om att minska ensamhet hos äldre. Många äldre lever isolerat och man skapade en infrastruktur som bryter isolering och ensamhet genom något så enkelt som fikaträffar.

Det blev verklighet år 2008, genom frivilliga krafter. Idén kommer från England, "Contact the Elderly", där man så klart bjöd in till tea parties.

- Värdfamiljer turas om att under två timmar en söndagseftermiddag/månad bjuda på kaffe, bullar och en trevlig pratstund. Det sätter guldkant på tillvaron och man mår bra av att kunna träffas tryggt, öppet och utan fördomar. Sociala talanger och självkänsla upprätthålls. Volontärchaufförer skjutsar dit och hem.

- Intresset är stort och växer stadigt för denna kontaktform. Antalet fikagrupper har fördubblats årligen sedan starten och idag finns 55 aktiva grupper i våra större städer. Föreningen arbetar också med att öka kunskapen om problem kring äldres ensamhet. Många unga ställer upp som chaufförer och värdar. Att träffa äldre på ett naturligt och kravlöst sätt är några av skälen till engagemanget. Många av värdfamiljerna har sina mor- och farföräldrar på långt håll och värdesätter kontakterna på grund av att vår tillvaro annars är så ålderssegregerad.

- Dessa träffar betyder allt för mig, säger Nanna Berg spontant, 87 år och bosatt på Lidingö. Hon kan inte tänka sig en tillvaro utan kaffestunderna och ser fram emot dem varje månad. En känsla som hon delar med många andra.

- Det finns många anledningar till varför många äldre inte kan eller orkar leva fullt ut. Fysiska krämpor, nedsatt hörsel och syn är några hinder, mentala trösklar och ängslan inför "nytt" är några andra.

- Äldrekontakt kompletterar äldreomsorgen. Den drivs genom bidrag från bl a myndigheter, kommuner, företag och stiftelser.

- Vill du vara med i Äldrekontakt?
Anmäl intresse till kansliet på telefon 08-562 768 00 eller 076-052 68 00, vardagar 13-15. Eller skicka in en intresseanmälan till Äldrekontakt, Grev Turegatan 27, 2tr 114 38 Stockholm. Du kan också e-posta till info(@)aldrekontakt.se.

Tack Therese Gyll!

Foto och text: Margareta Hjalmarsdotter