Ryös Antikvariat flyttar till Söder

Sigge Ryö och Malte Martinsson på Ryös Antikvariat

Efter 47 års verksamhet i hörnan Hantverkargatan/Parmmätargatan tar nu Ryös Antikvariat ner den välkända gula skylten. Den senaste hyreshöjningen blev övermäktig. ”Jag kan inte driva verksamheten med anställda medarbetare under dessa ekonomiska villkor”, säger Sigbjörn Ryö. Han tog över efter sin pappa som drev Ryös Antikvariat på Arsenalsgatan på Blasieholmen med start 1961.

Då hade pappan drivit f.d. Petterssons antikvariat på Malmskillnadsgatan under namnet Antikvariat Sten Ryö sedan 1952, ett antikvariat som han köpte hastigt och lustigt en lunchrast när han gick förbi och såg en skylt om att ”det var till salu”, berättar Sigge.

”Själv började jag jobba i butiken på Arsenalsgatan 1970, och flyttade alltså verksamheten hit till Kungsholmen efter sju år. Då hade pappa börjat jobba med grafik på Nationalmuseum, Ryös var ju då specialiserat på konst och grafiska blad.

Men nu i september flyttar alltså den välkända och välskötta verksamheten, ny adress blir Swedenborgsgatan 40 på Söder, i närheten av Södra Station. En butik med skyltfönster mot gatan men mindre än den nuvarande och anpassad för att kunna skötas av en person. Sigge trappar ner, och medarbetaren Malte Martinsson tar med skylten och flyttar till det nya läget. Båda hälsar gamla kunder såväl som nya välkomna!

För skribenten och Kungsholmsbon känns det lite vemodigt att inte kunna fortsätta att slinka in och kika på nya gamla böcker och få en pratstund. Så det får bli utflykter till Söder i stället! Runt hörnet från nya Ryös ligger för övrigt Activage Center Södermalm…

Text och foto: Bengt Magnusson