Kläder för karlar

Manligt Mode – En okänd historia

Projektledare: Ingrid Giertz-Mårtenson
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld

  • © Henry Pool & Co.jpg
  • ©David Bebber ur Manligt Mode.jpg
  • © Henry Pool & Co.jpg
  • ©David Bebber ur Manligt Mode.jpg

Modet är väl något som intresserar oss alla, även om vi inte alltid följer det? Men vad vet du om den manliga klädedräktens historia? En ny bok från Langenskiölds förlag svarar på alla frågor i ämnet!

Vi talar presentbok här, en maffig men hanterbar volym i sobert svart och vitt, som en affärsmans kostym och skjorta. Manligt Mode – En okänd historia innehåller 19 uppsatser om herrmodets alla upptänkliga aspekter. Det finns en tydlig tidslinje som går från tidigt 1500-tal när hoven dikterade modet (”Hovdräkten som maktsymbol”) till vår tid. Om denna berättar parisbaserade modejournalisten och redaktören Daniel Björk: ”Herrmodet i vår tid – En ny silhuett för en ny man”.

Roligast att läsa är Johan Hakelius uppsats om Dandyn, som ”Trotsar världen med en välknuten kravatt”. Eller en röd stovepipe hat, som Sebastian Horsley bär på omslagsbilden till den senaste Spf Draken nr 1 2023.

Stimulerande inblickar i kulturmännens habit får vi i en uppsats om Strindberg (”Rollspel med kläder” av Göran Söderström) och i en annan om Zorn (”Med känsla för detaljer” av Johan Cederlund).

Att volymen känns så gedigen beror på att pantertanten i svensk modevärld, Ingrid Giertz-Mårtenson, nu 85, är dess redaktör. Hennes gedigna modebakgrund finns i Skobranschrådet och Svenska Moderådet samt skapandet av Centrum för Modevetenskap vid Stockholms universitet.

Hon har på ett lysande sätt fogat samman uppsatserna men också skrivit ett initierat sjusidigt förord. ”Vad jag framför allt önskar är /…/ att den här boken ska bli början till en seriös diskussion om det manliga modet och om maskulinitet och kläder”, säger hon där. 

Det klassiska engelska skrädderiet och evolutionen av mannens fortfarande mest användbara plagg, kostymen, går som en tråd genom herrmodets historia. Bokens senare kapitel visar vad som hänt inom herrmodet under de senaste decennierna: en ny syn på maskulinitet och den manliga klädselns nära koppling till musik, kroppskultur, sport- och utomhusmode. Alla plagg är inte snygga…

Vi herrar som föredrar att lufsa omkring i våra vardagsjeans läser med behållning kapitlet ”Män i jeans – En tidlös historia”. Det är kulturjournalisten och författaren Bradley Quinn som tar läsaren i handen genom blåbyxornas värld. Boken finns även i engelskspråkig upplaga.

Text: Bengt Magnusson