Gäddan som drunknade

Gäddan som drunknade

Det var en gång... Ja, så börjar många sagor. Men detta är ingen saga utan en verklig fiskehistoria. 

Vi befinner oss i mitten av 80-talet, mina två söner har varit ute och fiskat efter gädda och gös. Jag hade också varit med några gånger och fått några napp.
Varje gång jag fick napp kom expertkommentarerna: Släpp efter, dra in! – och varje
gång tappade jag fisken.

Men, tänkte jag, nu är det dags, jag åker ut själv med båten och misslyckas jag så är det bara jag som vet om det. Lyckas jag få upp en fisk så blir alla imponerade.

Sagt och gjort, jag kastade loss och var på väg ut till fiskestället som upplysningsvis
ligger nånstans i Norrtäljeviken. Jag tänkte: det blir nog en gammelgädda idag, man hade ju hört talas om att får man den på kroken, ja då får man jobba en timme kanske för att få upp den...

Bottennapp – eller en stock?
Ankrade upp, valde omsorgsfullt ut rätt wobbler (dvs ett drag som kan se ut som fisk och har flera krokar). Jag kastade ut, inget hände. Men på det tredje försöket hände det!

OK, tänkte jag, bottennapp. Men det var inte helt stumt, det gick att sakta veva in. Min andra tanke var att jag fått en stock på kroken. När stocken kom i närheten av båten såg jag att det var en gädda av värsta slag!

Jag tänkte att nu tar det väl en halvtimme eller mer, och vem kommer att tro mig om
jag tappar den, det fanns ju inga vittnen. Jag förberedde mig på en lång kamp.

Gäddan gjorde ett tungt ryck och stack iväg 15, 20 meter, linan var spänd. Min puls var väl uppe i 100 plus utan pacemaker.

Plötsligt blev linan slak, jaha, nu tappade jag den! Då, plötsligt, 15 meter bort flyter det upp till vattenytan något som ser ut som en stock, jag vevar in och stocken ändrar utseende och blir en gädda.

Bara en fiskehistoria?
Jag tar fram håven. Gäddan ligger still, jag tar upp den i båten. Den ligger fortfarande still och jag tänker, att det där med att kämpa med en gädda det är väl bara fiskehistorier?

Jag åker hem till familjen med gäddan som väger elva kilo.

Efteråt tänkte jag: Hur kunde jag på så enkelt sätt få min gädda? Och nu kommer
svaret: Den drunknade!

Normalt biter dom tvärs över draget, men min gädda hade fått ner det i svalget, den kunde inte stänga munnen. Så när den stack iväg med öppen mun gick det som det gick.

Hur kan jag vara så säker på att detta är sant? Jo, jag skall berätta en hemlighet för
er läsare: När jag vände på fisken kom det ut mellan en och en halv och två liter vatten! Men den officiella versionen inom familjen är inte nio kg utan fortfarande elva. Men säg inget...

Må så gott!

Text: Kibben (Borg)
Foto: Privat