Intervju med äldreborgarrådet

Läs Bengt Magnussons intervju med nya äldreborgarrådet

Stockholms stads nya äldreborgarråd Torun Boucher (V)
Foto Maurits Otterloo

Välkommen som nytt äldreborgarråd, Torun! Det blev maktskifte i Stadshuset i oktober efter valet 2022 och nu ska stan styras med en röd/röd/grön majoritet. Du representerar Vänsterpartiet. Hur kommer vi äldre att märka av det under den innevarande mandatperioden?

˗ Det kommer framför allt att märkas genom att vi sätter de äldres behov i första rummet. Jag är väldigt glad över att vi som första insats i det nya styret kunde gå in och ta tillbaka Sabbatsbergsbyn i kommunal regi. Det var ett boende som misskötts allvarligt av en privat aktör och så får det inte gå till. De verksamheter som inte lever upp till stadens kvalitetskrav ska inte få fortsätta med äldreomsorg eller annan välfärdsverksamhet i Stockholm.

˗ Sen så är äldrefrågor såklart mer än hemtjänst och äldreboenden, även om det i första hand är det som landar på mitt bord. Det är också jätteviktigt att vi jobbar vidare för att Stockholm ska vara en äldrevänlig stad i alla dess former och det handlar om att staden inte bara finns tillför de unga eller arbetande.

Kan du berätta lite för oss i SPF Draken vem du är och hur din politiska karriär har formats och vilka frågor du brinner för? Vi vet ju att du även är borgarråd för kulturen, så hur kan det komma sig att de här båda politikområdena s a s samlas i din person?

˗ Både äldreomsorg och kultur är områden som jag känner mig väldigt trygg i och brinner för, jag har själv många år som kulturarbetare i bagaget och ett engagemang i äldrefrågor som går långt tillbaka. När jag räknar på det så har jag faktiskt spenderat lika många år inom kulturen som politiken. Det politiska engagemanget och uppdraget tog över och blev min heltidssyssla för ca 20 år sedan. Jag har bland annat suttit i Kungsholmens stadsdelsnämnd i fem år vilket var ett otroligt roligt uppdrag.

˗ Jag ser att de här två områdena som jag nu får ynnesten att vara med och styra över både är otroligt sårbara och viktiga, speciellt efter pandemin och med en inkommande lågkonjunktur. Vi måste ta tillvara de insikter som coronapandemin gett oss. Inom äldreomsorgen handlar det mycket om att arbetsvillkoren och anställningstryggheten ska bli bättre så att omsorgen blir riktigt bra för de äldre. När det kommer till kulturområdet så ska vi se till att stötta det fria kulturlivet genom svårare tider.

Vad förenar - eller skiljer - V i förhållande till samarbetspartierna S och MP gällande äldrepolitiken? Finns det i V profilfrågor i det politikområdet som ni aldrig skulle kompromissa bort?
 
˗ Vi är tre partier som står varandra nära, i äldrepolitiken förenas vi av att vilja värna och prioritera välfärden och personalen även i ett svårt ekonomiskt läge. Det handlar bland annat om att erbjuda bra kompetensutvecklingsmöjligheter för all personal. För oss i Vänsterpartiet är det extra viktigt att det inte är vinstintressen utan kvalitet som får styra inom äldreomsorgen. Jag vill se fler verksamheter i kommunal regi och att vi som nu styr i Stockholm på riktigt tar tillbaka kontrollen över välfärden.

Utmaningen blir att värna de äldre och deras behov i den här tuffa ekonomiska situationen som vi befinner oss i. Jag kommer att jobba hårt för att hålla nedskärningarna borta.

Kan du själv identifiera dig med "äldres problem"? Gamla föräldrar, erfarenhet av vårdarbete, liknande...?

˗ Jag tycker egentligen inte att det är ett måste att själv vara äldre på den här posten. Mitt uppdrag är ju även att representera alla anhöriga till äldre Stockholmare och alla som jobbar inom området. Med det sagt så har jag också själv erfarenheter med mig, jag är ju knappast yngst i Kommunfullmäktige och jag har t ex en äldre mamma på 85+.

När kommunvalet 2026 står för dörren, hur vill du då att eftermälet ska lyda, om du får titta i din egen kristallkula?

˗ Att mandatperioden 2022-2026 var den då Stockholms äldre började få se välbekanta ansikten inom personalen i äldreomsorgen igen. Det är viktigt för tryggheten och kontinuiteten att de som har äldreomsorg faktiskt möter personal som de känner igen och vägen dit är att minimera antalet otrygga timanställningar inom äldreomsorgen. Mitt mål är också att det 2026 ska finnas kommunal äldreomsorg i alla stadsdelsområden i Stockholm.

Hur skapar man en äldrevänlig stad tycker du?

˗ En viktig grundsten är att det aldrig ska vara en begränsning att vara äldre. Man kan inte alltid styra över sin egen hälsa men man ska kunna styra över sin egen tid och vad man lägger den på. Det måste finnas ett bra utbud av kultur och andra aktiviteter som är anpassade för äldre. Det handlar också om fysisk tillgänglighet, att det är lätt att ta sig fram i staden till en rimlig kostnad och att framkomligheten fungerar, att det ska vara plogat på trottoarerna och att man ska hinna över övergångstället innan det slår om och att det inte ska ligga elsparkcyklar och drälla överallt. Men också att det finns aktiviteter och gemenskap där man själv bor. Du ska helt enkelt kunna känna sig delaktig i samhället oavsett ålder.

Frågeställare:
Bengt Magnusson
SeniorDraken