Referat och bilder från utflykten

Det blev en trevlig och lyckad utflykt till Ullspinneriets museum i Tommarp.

Länk till bilder finns nederst efter texten

Utflykt till Ullspinneriet i Tommarp 10 maj 

Den 10 maj hade våra resedamer ordnat med utflykt i egna bilar till Ullspinneriets museum i Tommarp. I tio bilar for 21 medlemmar  i väg från Lidls parkering och kunde parkera i tid vid det vackert belägna Ullspinneriet strax bortom Tommarp. Där mötte Hans Hernedahl som tillsammans med hustru Karin driver spinneriet i huvudsak som museum.

Ullspinneriet startades 1868 av Hans farfars far Anders Andersson. 1868 var spinneriet en kvarn och kallades Kvarn nr 5. Anders insåg att det var bättre att inrätta ett ullspinneri som kunde drivas med vattenkraft, och inte behöva konkurrera med de andra kvarnarna om böndernas leveranser av spannmål. Hans är fjärde generation i spinneriet och hans far Hilding Hernedahl drev verksamheten fram till 1989, då han avled och verksamheten upphörde.

Samma år fick Hans filma sin far och hela produktionsprocessen. Då hade han inte hållit i en videokamera tidigare! Den filmen fick vi titta på samtidigt som Hans berättade till scenerna med sin far Hilding om hur det gick till att få garn från fårull. Enbart svensk fårull gick inte att använda. Ullen som levererades från lokala fårbönder blandades 50-50 med ull från Nya Zeeland. På filmen kunde vi se hur det bl.a. gick till att laga garntrådar som gick av när de spanns. Hilding höll helt enkelt ihop trådändarna och så tvinnades de ihop och tråden var hel igen.

I spinneriet står alla de maskiner som användes i tillverkningen kvar. Flera av dem går att starta i gång fortfarande. Det var fantastiskt att se alla dessa olika maskiner som var tillverkade under första halvan av 1900-talet. De är maskiningenjörskonst på hög nivå lika mycket som de i dag är maskinkonstverk.

För några av deltagarna blev besöket en levande och glad hågkomst om att deras fäder hade levererat ull till spinneriet. Det fanns också en butik i fastigheten under den aktiva tiden som flera hade varit och handlat i. Utanför hade Hilding anlagt en väldigt fin trädgård och han var en stor trädgårdsentusiast. Vid sidan av trädgården glittrar och rinner Tommarpsån stillsamt fram.

Efter besöket på Ullspinneriet var vi 18 st som gästade Norrmans konditori i Gärsnäs och intog eftermiddagskaffe med goda bakverk av olika slag. En mycket lyckad eftermiddag i strålande fint väder och ett intressant och trevligt besök på Ullspinneriets museum. Stort tack till våra resedamer Maj-Lis och Lill för den väl anordnade utflykten.
/Gunnar Sallstedt

Bilder från utflykten