Bornholmsresan 21 augusti 2018

Bussresa med Kiviks Taxi med Österlenkretsen till Bornholm. Från denna resa finns det inga bilder.

Bornholmsresan tisdag 21 augusti med SPF Österlenkretsen

Tidigt på morgonen skedde uppsamling på olika orter av Kiviks Taxi med Ulf som chaufför. Första stoppet skedde i Ystads hamn inför överfarten till Solskensön. Leonora Christina tog oss över till Rönne på 1 tim.20min. Vår danska guide Katja mötte upp vid framkomsten.

Resan kallas Sydtur. Södra delen av ön är ganska flack med fina sandstränder. Under 1200-1300-talet fanns mycket fisk. Rönne största staden har 14000 inv. Hela Bornholm har 39000 inv. Många yngre studerar i Köpenhamn eller andra städer i världen.

Under andra världskriget besattes ön av ryska- och tyska soldater. Efter 1945 blev Bornholm fritt. Slaktbranschen har en stor produktion i Rönne. Svenskarna hjälpte öborna med nystart av bebyggelse. Finns ett stort skogsområde Almindingen med enorma sandstensbrott och många sorters träd bl.a. ek och björk.

I Ekkodalen ekade våra rop från klipporna. Denna sprickdal är 12 km och en naturlig formation. Bisonoxar importerades. Öster om Rönne ligger Svaneke. På vägen dit passerade vi gamla vackra vattenkvarnar från 1605.

Svaneke har bryggerier med 35 sorters öl som ej saluförs på en gång. Får räcka med 12-15 sorter åt gången. Ett speciellt vattentorn byggdes, fanns ej vatten så sent som 1952. Numera står tornet som prydnad.

Katja vår guide anser att Svaneke är vackraste "byn" på ön. I Svaneke strosade vi runt på egen hand kring torget en stund innan vi åkte ner till fina fiskehamnens välrenommerade fiskrestaurang och rökeri för att sedan styra kosan mot Gudhjem för lunch som väntade på restaurang Bröddan.

Cykelvägar är populära på Bornholm. Längs havsvägen till Gudhjem kan man skåda Christiansö och Fredriksö som är något mindre. 100 personer bor på Christiansö. Efter en "dejlig dansk frokostbuffé" lämnade vi Gudhjem öns vackraste "by" med 700 inv. med sina stora fikonträd och många rökerier.

Under första- och andra världskriget fanns 130 rökerier på ön. Numera bara 8 röke-rier kvar med verksamhet april-okt. 4 rundkyrkor på ön. Österlars rundkyrka är störst och Nyker är minst men arkitektoniskt vackrast. Bornholmerröd är vanligt på husen.

Torkan under sommaren har satt sina spår av sämre skörd även på Bornholm. Högskoleträdgården från 1886 med välskötta trädgårdsanläggningar och Krämarhuset som innehåller vackra ting av konsthantverk var storslaget.

Industrier: t.ex. maskinindustrin som samarbetar med hotellen genom tillverkning av maskiner som används vid dukframställning, fiskindustrin som samarbetar med Mac Donalds, sten-, cement- och lerindustrin och turismen.

Ett stort tack till vår guide, Ulf och resegruppen för en givande dag.

Tillbaka till överst på sidan