Resor och utflykter 2017

Fullt ös på Furuboda, tänkvärt sommarlustspel i Helsingborg och kanonresa till Värmland i Alfred Nobels spår. Längst ner på sidan efter referaten finns länkar till bilder från Värmlandsresan (2 delar).

Besök på Furuboda onsdagen 5 juli 

Den 5 juli åkte ca 50 st SPF Klubb 67-deltagare med Ulf Hansson Kiviks Taxi till Furuboda. Kent Persson som ordnat resan hade som vanligt lyckats med vackert väder.

Väl framme på plats intogs matsalen av hungriga gäster som lät sig väl smaka av mat och kaffe som beställts. Till kaffet dök många matgäster ner i frysboxen där den berömda Otto-glassen förvarades. Efter måltiden ställdes kosan till utomhusscenen vars programpunkt "Sommarkväll" ägde rum. Paul Skoog presenterade Furubodas uppbyggnad med diverse påbyggnad genom åren. Allsång följde med gäster från olika håll som samlats för att avnjuta kvällen.

Först ut var Paul som kompade med gitarr. Sedan följde musik och sång av en grupp som tjänstgjorde som ledare under en lägervecka. Gästartister var inte mindre än Emil & Lasse Sigfridsson. Fullt ös av hög klass rådde av far och son Sigfridsson. Vilka förmågor!

Lotterier och utdelning av namnsdagsbukett stod på tur. Laila var dagens namn. Denna tillställning är sen att glömma och ger gärna mersmak. Pris /person med allt inräknat kostade 200 kr. Ett stort tack från ordförande Lars Carlstedt till vår resegeneral Kent som fixat resan i samråd med Ulf som trygg förare.
/Hanna-Karin Persson

Nordvästra Skåne Söndagen 16 juli 

Nu var det åter dags för utfärd som Kent Persson arrangerat tillsammans med Ulf Hansson på Kiviks Taxi.

Denna dag ställdes siktet in på nordvästra Skåne. Första anhalten var Hillesgården i Klippans kommun. Förutom vänligt mottagande och en välsmakande måltid fanns mycket annat att ta del av som t.ex. utställningar, Eva Rydberg museum, små butiker av olika slag och vackra trädgårdsmiljöer inbäddade i lummig grönska.

Hillesgården drivs som en stiftelse med en del volontärer inblandade. Eva Rydberg finns som hjälpande hand emellanåt. Färden fortsatte till Domsten utanför Helsingborg. En regnskur följde med på resan men tog hastigt slut när vi inväntade Sommarlustspelet: "Sista sommaren" med bl.a. Gunilla Poppe och sonen Thomas Poppe.

Man fick en tankeställare genom Sommarlustspelet. Glömskan som mer eller mindre påminner och gör sig gällande när vi åldras kan ställa till mycket bekymmer i ett förhållande och för övriga nära och kära. Det gäller att vara tålmodig. Barnbarn kan ses som befriande förmågor och ha läkande effekt på morfarföräldrar. Grubblandet tar plötsligt en paus.

Ett stort tack till Kent och Ulf för en trevlig dag.
/Hanna-Karin Persson

Värmlandsresan den 7 augusti

SPF Seniorerna Klubb 67 Tomelilla startade resan kl.07.00. 13 deltagare fördelade på två minibussar inklusive ordförande Lars Carlstedt och researrangör Kent Persson, som frivilligt rattade var sin buss till full belåtenhet.

Under färden genom vackra naturområden lades in pauser för mat, dryck, ben-sträckning och andra behov. Vi åkte vid Vätterns östra strand på väg upp. Vid Askersund i södra Närke intill Vättern med fritidsbåtarna i blickpunkten smakade det med glass. Vid kvällstid var vi framme och checkade in på Best Western Hotels i Örebro.

Tisdag 8 augusti ingick besök på Örebro slott där vi fick en mindre guidning. Innanför Örebro slotts tjocka murar antogs landets första riksdagsordning. Här fick Karl XIII beskedet att 1810 års riksdag valt Jean Babtiste Bernadotte senare Karl XIV Johan till tronföljare.

Slottets äldsta delar uppfördes på 1300-talet. I slutet av 1500-talet förvandlade Hertig Karl, senare Karl IX, den slitna medeltidsborgen till ett praktfullt renässans-slott. Idag är slottet en av de största turistattraktioner med utställningar, visningar och andra arrangemang hela året.

Hjälmaren, Sveriges största fjärde insjö som breder ut sig öster om Örebro. Följ med på en kryssning som utgår från Örebro hamn. En tur där du får uppleva slussning både i Örebro och i kanalen. Efter slottsvisning och promenad i vackra parkområden ställdes kosan mot Wadköping.

Har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans namn på sin barndoms uppväxtmiljö. Bland Wadköpings byggnader ryms idag butiker, hantverkstäder, muséer, utställ-ningslokaler och bostäder. Från bageriet doftar det nybakat bröd. I handelsboden hittar du karamellstrutar och godsaker som fanns i en handelsbod förr i tiden.

Det efterlängtade besöksmålet Alfred Nobels museum, Björkborn i Karlskoga besökte vi också senare idag mot kvällen. Gertie Ågren från Simrishamn bl.a. känd som kunnig Nobel-förmedlare från Klubb 67:s s.k. Nobelfest hälsade oss välkomna till Björkborn.

Väl inkomna började Gertie berätta om muséet. Helt plötsligt rusar den iögonfallande mannen upp från stolen vid bordet. Mannen, Peter Sund är skådespelare och helt fantastisk berättare som tog vid efter Gertie. Det kändes som om Alfred Nobel återuppstått både ifråga om utseende och som en skicklig, intressant berättartalang.

Alfred Nobel, 1833-1896 är en av de mest berömda som uppfann dynamiten. Tog patent på 355 uppfinningar. Skaparen av Nobelpriset. Levde större delen av sitt liv utomlands. Hade en fin våning i Paris. I San Remo i Italien inrättade han ett laboratorium för krutexperiment. Hans provskjutningar rakt ut i Medelhavet ogillades av befolkningen.

Nobel flyttade sin verksamhet över till Karlskoga, AB Bofors Gullspång som han köpte. Sommartid besökte han sin anläggning i Karlskoga och bodde då på Björkborns herrgård som han renoverat. Efter rundvandring i muséet gick vi vidare till Stallet där en god måltid väntade.

Onsdag 9 augusti efter frukost var det dags för hemfärd till Skåne. Återresan gick nu förbi Vätterns västra strand. Vi stannade till i Hjo och tog en "sillamacka" till kaffet. Resan är oförglömlig speciellt med Alfred Nobel som väckts till liv på nytt och kunde berätta om sitt fantastiska liv med allt vad det innehöll. Ett stort tack till Gertie Ågren som god hjälp inför besöket på Nobels Björkborn och inte minst Kent och Lars som jobbat intensivt för att genomföra resan.
/Hanna-Karin Persson

Till bilder från Värmlandsresan, del 1 (bildgalleriet har två sidor)

Till bilder från Värmlandsresan, del 2 (bildgalleriet har två sidor)

Tillbaka till överst på sidan