Trevligt besök på Garverimuseet i Simrishamn

Den 29 juni var vi på utflykt till Garverimuseet i Simrishamn. Ett fint litet museum med tidsandan kvar från Ehrnberg & Sons Läderfabrik.

Trevligt besök på Garverimuseet med måsattack som avslutning!

Museet ligger i centrala Simrishamn i det som en gång var en 4-längad gård. Erhnberg & Sons Läderfabrik låg alldeles intill och av fabriken finns det kvar en gavelvägg i tegel vid museet.

Vi blev guidade genom museets tre olika rum av två trevliga guider. Det första rummet innehåller verktyg som användes vid garvningen. I rummet fanns också en sängplats för en lärling. I det andra rummet beskrivs garvningsprocessen i bilder och med maskiner som användes. Det tredje rummet handlar en del om Ehrnbergs Läder och så kan man prova på att "punsa" dvs stansa i läder. Där fanns också stora böcker med uppgifter på alla anställda vid fabriken.

Skinn från vilket djur det än må vara behöver garvas för att inte ruttna. Sedan går det använda till olika ändamål. Vi blev förevisade både ålaskinn, elefantläder och skinn från en hästpung!

Ett mycket intressant besök i ett fint museum.

Vi avslutade besöket med att inta kaffe och bröd på Bagaren och Konditorn. Vi satt ute och helt plötsligt blev en av deltagarna av med en toscakaka, som hamnade i näbben på en störtdykande mås! Det fanns varningsskyltar för detta, så det var inte första gången. Vi var på vår vakt sedan och kunde avsluta dagen utan fler måsattacker.

Bilder från Garverimuseet (visar rummen i omvänd ordning)