Resor och utflykter 2015

Resa "Ut i det blå" i maj till kättingar och korgar. Längst ner på sidan efter referatet finns länk till bilder

"Ut i det blå" till kättingfabrik och korgmakare

Fredagen den 8 maj 2015 var det åter dags för en "Ut i det blå"-resa. Genom ett gott samarbete mellan SPF Seniorerna Klubb 67 Tomelilla och SPF Seniorerna Vitsippan Smedstorp lyckades Kent Persson Tomelilla SPF och Ulf Hansson Kiviks Taxi genomföra en vällyckad resa. Vart är vi på väg? Svaret fick ca 60 resenärer be- grunda innan slutmålet nåddes.

Resan gick norrut från Tomelilla genom Skåne Tranås där Sveriges näst bästa krog ligger. Vidare förbi Brösarps backar, Degeberga mot Everöd där Kristianstad Österlen Airport finns. Potatisbygden med Nöbbelövs bränneri och stärkelsefabrik passerades innan Ulf måste påminna om Araslövs golfklubb med 36-hålsbana. Efter Hanaskog med säte för tarkettillverkning var det dags för en "Rolig historia av Kent".

Helgeå föll i blickpunkten. Osby passerades. Ingen ville byta ut bussen mot avstigning för flygplanstripp med Swansons Travelresor som huserar i Osby. Dags för kafferast med goda bullhalvor och pålägg vid ankomsten till Roshults Hembygds- förening och Killebergs Kettingfabrik.

Filmvisning som dokumentär och rundvandring i kättingverkstaden med guider som är väl insatta i forna tiders verksamhet. Här tillverkades bindslen och grimmor av den berömda Killebergskättingen. Färden fortsatte till Lönsboda och Örkeneds Hembygdsförening för att ta del av forna tiders "Kassamagare" kända för korgtillverkning. Utmärkta guider vittnade om detta.

En god måltid avnjöts därefter på Helgas restaurang. Vid Hägghult bryts Svart diabas som tidigare användes till gravstenar i större utsträckning.

Sista studiebesöket gjordes vid Strömsborgs ullspinneri med ett vattenhjul á 5,20 m. Två kunniga guider informerade och visade olika maskiner och moment från ull till färdig produkt. Maskinerna var till stor del konstruerade i Tyskland. En intressant dokumentärfilm visades till slut. Innan återresan till Österlen åkte vi över Helgeå till Denningarums gård där eftermiddagskaffe med god våffla intogs.

Ca 18.30-19.00 var samtliga "Ut i det blå"-resenärer tillbaka på hemmaplan. Ett stort tack framfördes till Kent och Ulf från SPF Vitsippan genom Kerstin Olsson och från SPF Klubb 67 av Laila Ljungblad.
/Hanna-Karin Persson

Till bilder från "Ut i det blå" (OBS! Bildgalleriet har två sidor)

Tillbaka till överst på sidan