Bohuslän 11-5 augusti, Blekinge 12 september och Julpynt 2 december

Bohuslän med besök i Oslo, i spåren efter ubåt U-137 i Blekinge skärgård samt 1 km julpynt på Vellingeblomman. Endast några bilder från Vellingeblomman här under ingressen. /Foto: Kjell Persson

5 dagar i Bohuslän med Oslo 11-15 augusti

SPF klubb 67 Tomelilla har tillsammans med 4 andra SPF föreningar gjort en mycket
välplanerad resa till Bohuslän. Som arrangör för resan stod Kiviks taxi och lokalguiden Bertil Jonshamre med sin stora kunskap och trevliga bemötande guidade oss i det vackra Bohuslän.

Den mycket fint belägna folkhögskolan i Ljungskile stod som värd för boendet
och en massa god mat. En utflykt gick över Tjörnbron ut till Klädesholmen, och några åkte båt över Marstrandsfjorden till Åstol trots den hårda vinden, för att gå en promenad i fiskeläget.

Vi gjorde ett besök på Solhems krukmakeri, med sina fina alster som är fint inrett i en gammal lada, innan vi åker ut till kustvägen och populära Grebbestad, Fjällbacka samt Hunnebostrand med kulturparken vid havet, samt till Smögen för att strosa lite i solskenet på egen hand. Vi fick även trevlig ötur med flera färjor och broar
som gick över Tjörn till Malö och Flatö, där Evert Taube bodde 1942 - 1945.

I Grundsund, där stora delar av Viveka Lärns TV-serie Saltön spelades in, fick vi en guidad promenad. En av dagarna tillägnades i Oslo för besök på KonTiki-museet med Thor Heyerdahls alla resor, samt det nya unika operahuset med sluttande taket. Här kan man kan gå upp och få utsik över fjorden och staden.

En av dagarna gick vi på den nya strandpromenaden i Uddevalla som hänger på bergsväggen och bara njöt av en underbar utsikt. Dag fem återvände vi nöjda och belåtna efter en toppenresa. Detta tack vare Ulf vid ratten, vår duktige guide
Bertil, mycket god mat och glada resenärer.
/Anita Lundgren och Bror Nilsson

Karlskrona med Blekinge skärgård i sikte 12 september

Torsdag 12 september tidig morgon åkte ett 40-tal medlemmar från Resegruppen SPF Österlen till Karlskrona med Blekinge skärgård i sikte. Kiviks taxi med trygg chaufför Ulf förde oss dit.

Efter god frukostfika från bussen utanför Ronneby nådde vi snart Karlskrona som ligger på Trossön. Vår guide Kenneth Håkansson tog emot oss till färjan vid Fisktorget som skulle föra oss till befästningen Kungsholms Fort. Underbart sjöväder med solsken och lagom svallande vågor.

Kungsholms Fort är än idag en del av svenska försvaret och en del av världsarvet som fullbordades under 100 år. Hamnen är en av de mer säregna miljöerna i Karlskronas fästnings verk. På Kungsholmen ligger en botanisk intressant park med exotiska växter. Innan återresan med färjan till Karlskrona berättade guiden om ubåten, U-137 som grundstötte år 1981 vid Allhelgonahelgen i Gåsefjärden utanför Karlskrona. Ubåten var lastad med kärnvapen. Ett krig var inte långt ifrån att utbryta mellan Ryssland och Sverige eftersom ubåten var ute på hemligt uppdrag. Ett stort tack till Kenneth.

Vid framkomsten i Karlskrona ställdes kosan mot Marinmuséets restaurang Skeppsgossen där vi avnjöt en mångfald av Blekingebuffé.

Karlskrona uppkallades efter Karl X1 som 1680 anlade den som flottstation och är den mest kompletta örlogsbasen som finns kvar. Världsarvet från 1998 av
örlogsstaden Karlskrona består av befästningar, örlogsvarv och örlogshamn. Anläggningar i omgivningen har haft betydelse för örlogsbasens försörjning. Marinmuséet har ca 200 000 besökare/år. I Ubåtshallen finns ubåten Neptun som väger drygt 800 ton och är komplett var i drift så sent som 1998. Sveriges första ubåt Hajen finns också här. En annan sevärdhet på Marinmuséet är en undervattenstunnel med fönster. Vid god sikt går att se vrakdelar från 1700-talsskepp.

Innan vi lämnade Karlskrona tog Ulf oss med bland kända paradgator och bygg-nader. På väg mot Österlen drack vi eftermiddagskaffe med god fika på ett lantligt ställe med gårdsbutik, Äggaboden. Innan hemkomsten framförde Lars Larsson SPF Vitsippan Smedstorp ett stort tack från oss alla till Ulf och Resegruppen för
en vällyckad dag.
/Hanna-Karin Persson

En kilometer "nödvändigt julpynt" 2 december

Den 2 december åkte ca 40 st medlemmar i Klubb 67 från Lidls parkering i Tomelilla klockan 09.45 med Ulf Hansson och Kiviks Taxi. Vi anlände vid Vellingeblomman vid 11-tiden.

Där fick vi först lite information innan vi kunde använda ett antal timmar att uppleva Vellingeblommans rika utbud på allt mellan himmel och jord på 14000 kvm. Framförallt var det deras temautställning Tomtebyn, där magiskt är det rätta ordet för den 1 km långa "tomtebyslingan" inomhus. Nordens största julutställning med allt vad det innebär från jul- och ljusdekorationer till rörliga tomtar och "levande" djur och mycket annat att pynta julen med både inne och ute.

Klockan 11.30 stod lunchbuffén uppdukad på Farmor Idas Bistro, och vi kunde äta när vi ville. Innan vi lämnade Vellingeblomman serverades det också kaffe med kanelbulle på Café Emil.
/Gunnar Sallstedt

Tillbaka till överst på sidan