Bollerups slott och Naturbruksgymnasium 5 april

Utflykt i egen bil till Bollerups slott och Naturbruksgymnasium tisdag 5 april.

BOLLERUPS SLOTT OCH NATURBRUKSGYMNASIUM

Den 5 april var vi 12 st som i egna bilar gjorde en utflykt till Bollerups slott och Naturbruksgymnasium. Där möttes vi av Margareta Nörregård, som mycket kunnigt och initierat visade och berättade om slottet, kyrkan och naturbruksgymnasiet.

Bollerups stenhus är tillsammans med Glimmingehus Skånes bäst bevarade profana byggnad från medeltiden. Sätesgården är omtalad redan i mitten av 1100-talet. Slottet har haft många ägare och en av dem var kung Karl XIV Johan.

År 1502 hölls ett berömt och omtalat bröllop på Bollerup. Dåvarande ägaren Oluf Stigsen Krognos d.y. gifte bort sin dotter Magdalene med riksrådet Tyge Axelsen Brahe till Tosterup. Han förde noggranna anteckningar om bröllopet, vilket ger en unik bild av ett herremansbröllop under medeltidens senare del.

Bollerups borg har varit rikt utsmyckad med väggmålningar i flera
omgångar. En del av dessa har tagits fram. I stora salen på andra
våningen syns i hörnen och fönsternischerna målningar från slutet
av 1400-talet som gjorts på uppdrag av Fru Barbara Brahe. I
hörnet mot vallgraven återfinns heliga Birgitta framför Jaffaporten
i Jerusalem dit hon vallfärdade med sina barn 1372 bara ett år
innan hon dog.

Bollerups borg har bevarats till eftervärlden tack vare att den, precis som Glimmingehus, använts som spannmålsmagasin sedan den blivit omodern som bostad. Borgen restaurerades under åren 1927-45 och är sedan 1964 förklarad som byggnadsminne.

När vi skulle gå den korta biten från Borgen till Bollerups kyrka trodde vi knappt våra ögon! När vi gick ut från Borgen sken solen och när vi kommit över bron över vallgraven på väg mot kyrkan vräkte snön ner. Man kunde bara ana kyrkan som låg 60-70 meter bort! 

Kyrkan är från 1100-talet och byggd med rundtorn. På 1860-talet byggdes den ut med korsarmar. Under 1400-talets första hälft inslogs tegelvalv, som 1476 pryddes med rika kalkmålningar. Dessa överkalkades 1536, och först 1955 togs de åter fram och konserverades. Dopfunten är av en typ som tillverkades ca år 1200, en av kyrkan första inventarier. Den praktfulla altaruppsatsen tillkom 1650. Det är en stor snidad "skärm" med s.k. broskornamentik. Predikstolen av renäsannstyp är från 1600-talets första hälft, rikt snidad och målad.

Bollerups Lantbruksinstitut och Naturbruksgymnasium startade sin verksamhet 1902. Lagmannen Tage Ludvig Sylvan kan sägas vara upphovsman till Bollerup som utbildningsplats. Sylvan var borgmästare i Ystad när han tog över Bollerup 1844. Han var en man med innovativa idéer som haft stor betydelse för jordbrukets utveckling.

På Bollerup har man ca 100 egna hästar. Eleverna kan ta med sig egna hästar. När vi passerade hästhagen (som delvis var under tak), kom de fram och ville hälsa. Det var mycket sällskapliga djur! De såg ut att ha det mycket bra. Samma sak gällde kalvar och mjölkkor. Korna vistades i en välorganiserad lagård med automatiserad mjölkning. De stod i kö för komma in till mjölkningsroboten! En "robotdammsugare" mockade och såg till att det var rent på golvet.

Bollerup är det största naturbruksgymnasiet i Sverige och har riksintag. Anläggningen är betydligt större än man tror med många olika byggnader. Markarealen är på drygt 700 hektar mark.

Margareta Nörregård avslutade med att visa alla de olika grödor som odlas på arealerna. Hon gav oss en mycket intressant upplevelse av Bollerups slott, kyrka och naturbruksgymnasium.
/Gunnar Sallstedt

Här några länkar för att läsa mer:
Om Bollerups borg
Om Bollerups kyrka
Om Bollerups naturbruksgymnasium

Bilder från utflykten