Månadsmöte torsdag 31 mars

Professor Susanne Iwarsson talade om att "Är 70 är det nya 50?"

Månadsmöte i mars

SPF Klubb 67 hade månadsmöte 31 mars i Teaterhallen. Ordförande Gunnar Sallstedt hälsade ca 60 personer välkomna. Efter genomgång av säkerhetsanordningar var det dags för dagens gäst: Professor Susanne Iwarsson, som talade om  ”Är 70 det nya 50?” - Om hälsa, aktivitet och delaktighet på äldre dar.

Susanne har en professurbefattning i gerontologi och äldrevård vid Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och sysslar med forskning kring hälsa, aktivitet och delaktighet på äldre dar.

Ålder är bara en siffra. Många är mycket delaktiga i pensions-åldern. Andra kan trots sjukdomar och handikapp leva vidare genom medicinska framsteg. För olika generationer betyder mycket vad man upplevt och vad som händer i livet. Äldre har mycket erfarenhet. Prata om oss som äldre och inte som bundna av ålder. Man jämför olika generationsvärden. Pensionsåldern är 61-67 år idag.

Aktiviteter är bra. Människor med ”livsgnista” lever längre. Att hålla igång kroppen motverkar demens. Att utmana balans och uthållighet motverkar fall. ”Blå zoner” – många superseniorer:
fysisk aktivitet, socialt nätverk som känns tryggt och stöttande, jobbat hårt, varierande kost och levt  spartanskt. Vittsjötrakten har flest 100-åringar i Skåne. Dagmar Carlsson som gott exempel blev 109 år och var världens äldsta bloggare.

Funktionsprofiler: hjälpbehov av hjälpmedel t.ex. vid boende-anpassning. Bostäder av vanligt slag inte lämpligt för äldre människor. Samhället behöver anpassas efter den äldres krav t.ex. hiss i lägenhetsbyggnader.

Att arbeta för aktivt åldrande i samhället är värdefullt. Sverige är ett av världens bästa länder att åldras i. Läs mer på www.case.lu.se 

Därefter information om idé om 67:ans ”Överskottsloppis". Förfrågan om möjlighet att skänka saker till loppmarknaden gjordes för att se om det är möjligt attgenomföra en loppis.

Kaffepaus

Information följde om möten och aktiviteter:
Månadsmöten: torsdag 28 april kl.14.00 i Teaterhallen Christina Sahlin: ”Medicinsk historia
Onsdag 18 maj kl.14.00 vid Gamla tegelbruket i Fyledalen: ”Grilldag”
Läs vidare i Programbladet/på Hemsidan: www.spfseniorerna.se/tomelilla

Aktiviteter:
Måndag 6 juni, Sveriges nationaldag
Torsdag 21 juli Sommarmarknad
Lördag 23 juli preliminärt ”67:ans Överskottsloppis”
Damlunch, en gång /mån. Anmälan till Monica Norén.
Prova-på-Footgolf: 2, 9, 16 maj (80 kr/gång). Anmälan till Gunnar Sallstedt,
”Pratfika”, en gång/mån. 13.30 onsdagar på Byavången. Ingen föranmälan.
Travdag på Jägersro, 31 maj. Anmälan senast 1 april kl.12.00 till Gunnar S.
PRO-Tomelilla inbjuder till dans i Folkets Park Tomelilla: 17 april kl.18-22 Candys. 19 maj kl.15-19, Orients. Pris: 100 kr. Egen fika medtages.
Vandring i Fyledalen med Anna Villavicencio Tisdag 12 april: Välkommen våren, Tisdag 10 maj: Små detaljer & stora upptäckter, Måndag 20 juni: Skogsdoft & poesi

Resor
Utflykt med egen bil:
5 april kl.9.10 avfärd från Lidl:s parkering till Bollerups slott. Guidning på slottet och Naturbruksgymnasium
Prel 9 juni utflykt till Kiviks Äsperöd Arboretet.

Bussresor:
25 april, ”5 gårdar på Österlen”
27-30 juni ”Värmland”

Övrigt
Överförmyndarnämnden tar emot intresseanmälan för uppdrag som god man. Blankett finns att tillgå genom Gunnar Sallstedt.

Skyddsrum -Kommunens skyddsrum ska granskas och iordningställas p g a säkerhetsläget i omvärlden. På hemsida för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) finns en skyddsrumskarta.

Lotteridragning följde innan ordförande tackade för en trevlig eftermiddag. Avslut med nationalsången.
/Hanna-Karin Persson

Bilder från mötet

I samarbete med